Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Sanna Marin luo nyt nahkaansa, vaikka hän kiistää imagorakennustalkoot

Marin on aktivoitunut erityisesti Instagramissa, jossa hän jakaa tarinoita omasta elämästään. Jenkeistä tuttu tyyli on tullut viimeistään nyt isosti myös suomalaiseen politiikkaan.

Sanna Marin (sd.) joutui heti pääministeriksi päästyään koronakriisin silmään. Pääministeristä tulikin nopeasti tiedotustilaisuuksien topakka kasvo, joka selväsanaisesti jakeli kansalaisille ohjeita, kuinka tulee menetellä: välttää läheisiä kontakteja, pestä käsiä ja rykiä hihaan.

Nyt, kun koronakriisi alkaa olla ohi ja paluu uuteen normaaliin on alkanut, on pääministeri alkanut luomaan nahkaansa uudestaan.

Ilta-Sanomien neljän sivun isossa haastattelussa (24.9.) Marin kiistää tulkinnat imagon rakentamisesta.

Tässäkin asiassa avoimuus kannattaisi. Pääministeri on nimittäin koko valtioneuvoston johtamisen ajan rakentanut kuvaansa julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että pääministeri poseeraa muotilehti Voguen kannessa tai kuvaa selfieitä itsestään ja mainostaa pienen tamperelaisfirman reppua?

Ei tarvitse kuin vilkaista pääministerin Instagram-tiliä, niin siellä on pelkkää hymyilevää kasvokuvaa koko tuutin täydeltä. Viimeisimpien kuukausien aikana pääministeri on myös alkanut jakaa tihenevällä tahdilla kertomuksia (Instagram story) itsestään baarissa, lenkillä ja kahvilassa.

Marin on Suomen politiikassa ennennäkemätön ilmiö: Nuori ja kaunis nainen, uuden ajan johtaja, joka ottaa käyttöön välineitä, joita edeltäjänsä eivät ole samalla tavalla käyttäneet. Siihen meidän pitää nyt tottua ja osata tunnistaa se.

Marin on selkeästi ottanut mallia rapakon takaa. Jenkkityyli on tullut myös suomalaiseen politiikkaan, halusimme tai emme. Se tarkoittaa, että mielikuvalla on väliä ja sillä tehdään politiikkaa.

Nyt Marinilla on uusi polkkatukka, juuri sopivasti ennen Ilta-Sanomien haastattelua leikattu. Uusi look on yksi keino vahvistaa viestiä, joka Marinin tapauksessa kuuluu: tehkää, menkää ja kokekaa.

Se on myös tapa saada kansalta anteeksi: tulla esille freesinä ja kertoa avoimesti kuinka rankkaa korona-ajan johtaminen on ollut.

Samaan aikaan se on myös keino rakentaa omaa kannatusta seuraaviin vaaleihin. Se on myös tapa tehdä pesäeroa puoluetoveriin, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuruun, joka on saanut hapanta palautetta tiukasta koronalinjastaan.