Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pandorasta paljastuu rahan ja vallan liitto

On ehdottoman tarpeellista saada tietoa siitä, miten raha ja valta – usein myös väkivalta – kytkeytyvät ja niillä vaikutetaan. Sen mitä Putin ei muuten saa, hän ostaa rahalla.

Pandoran papereiksi kutsuttua tietovuotoa (Yle 3.10.) on ollut tutkimassa noin 600 toimittajaa 117 eri maasta. Suomesta mukana on ollut Ylen MOT-toimitus kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n kautta.

Rajat ylittävällä tutkivalla journalismilla on valtavasti tilausta. On ehdottoman tarpeellista saada tietoa siitä, miten raha ja valta – usein myös väkivalta – kytkeytyvät ja niillä vaikutetaan yhteiskunnallisiin asioihin ja jopa kansainväliseen turvallisuuteen.

Korruptio ilmenemismuodoissaan kaventaa kansanvaltaa ja mädännyttää yhteiskuntia.

Pandoran paperit sisältävät 12 miljoonaa salaista asiakirjaa veroparatiisiyhtiöistä. Aikaisempaa vastaavaa kutsuttiin vuonna 2016 Panama-papereiksi, jota sisälsivät muun muassa tietoja valtiojohtajien ja heidän sukulaistensa yhteyksistä veroparatiisiyhtiöihin: rahanpesua, verojen ja lakien kiertämistä ja lahjontarahan siirtelyä.

Suomalaisia vallanpitäjiä ei ole paljastunut Pandora-papereista. Kaukaa ei kuitenkaan tarvitse hakea. Venäjän presidentti Vladimir Putin on valtakautensa aikana lähipiireineen kerännyt valtavat omaisuudet. Yksi lähipiiriin kuuluvista on Suomen kansalainen Gennadi Timtshenko.

Pandora-pajastusten jälkeen pimeät rahavirrat näyttävät johtavan yhä selvemmin itsevaltaiseen Putiniin.

Vallanpitäjien rikastuminen ei ole sinänsä outoa tai laitonta. Se voi kuitenkin olla joko rehellistä tai perustua rosvoukseen. Lisäksi näiden välillä on laaja harmaa alue. Koko Neuvostoliiton hajoamisen jälkeinen aika on ollut Venäjällä kaikenkattavan laajaa ja härskiä rosvousta.

Rahavirtoja on suunnattu myös eurooppalaisilla toimijoille, jotka ajavat Putinin hallinnon tarpeita. Tämän arvion esitti Ylen haastattelema professori Veli-Pekka Tynkkynen, joka tutkii Venäjän energia- ja ympäristöpolitiikkaa Helsingin yliopistossa.

Sen mitä Putin ei muuten saa, hän ostaa rahalla.

Sekava ja riitainen Eurooppa on Putinin etu. Täyttää lähes kansainvälisen intervention tunnuspiirteet, jos ja kun Kremlin likaista rahaa on virrannut populistipuolueiden rahoittamiseen.