Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peurakannan tehostettu harvennus on paikallaan – Metsästys herättää isoja tunteita ja jakaa vahvasti mielipiteitä

Metsästys on vapaaehtoista harrastustoimintaa, jolla on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys. Autoilijoiden on syytä ajaa varovaisesti. Iso peurapukki on karu kolarikumppani.

Valkohäntäpeura- ja metsäkauriskannat ovat monin paikoin kasvaneet maakunnassa jo sietämättömän runsaiksi. Kauniit ja arvokkaat riistaeläimet tekevät tuhojaan puutarhoissa ja vahinkoja maa- ja metsätaloudelle. Vielä näitä haittojakin vakavampi asia on liikenneturvallisuus.

Syksyn sysipimeät ovat alkaneet, eli autoilijoiden on syytä ajaa erittäin varovaisesti. Iso peurapukki on karu kolarikumppani.

Monet Suomen vaarallisimmista peurakolariteistä ovat hämäläisiä maanteitä.

Helsingin Sanomien mukaan peura- ja kauriskolareita kirjattiin koko maassa 3 000 vuonna 2010, kun niitä sattui viime vuonna yli 11 000 (HS 11.10.).

Metsästys on ainoa tehokas keino hirvieläinkantojen hallintaan.

Leudot talvet ovat suosineet valkohäntäpeuraa. Kun tehokkaasti vasovalla lajilla ei ole myöskään riittävästi luontaisia vihollisia, käyvät metsästäjät nyt jo jatkuvaa kilpaa kantojen kasvun kanssa.

Metsästys on vapaaehtoista harrastustoimintaa, jolla on kuitenkin myös tärkeä yhteiskunnallinen merkitys.

Jo viime metsästyskaudella urakoitiin ennätys: 80 000 kaatoa, mutta sekään ei riittänyt.

Suomen Metsästäjäliitto kertoo tiedotteessaan, että pitkään kasvanut valkohäntäpeurakanta on jatkanut kasvuaan “ennätyksellisistä kaatomääristä huolimatta”.

Alkaneella jahtikaudella onkin tarkoitus kaataa koko maassa jopa satatuhatta valkohäntäpeuraa.

Metsästäjäliitto on tavoitteen ajamiseksi saanut Suomen Riistakeskukselta poikkeusluvan keinovalon ja yötähtäinten käyttöön lajin tihentymäalueilla.

Poikkeusluvasta tehty valitus Helsingin hallinto-oikeuteen osoittaa, että metsästys herättää isoja tunteita ja jakaa vahvasti mielipiteitä.

Valkohäntäpeura on vieraslaji, ei varsinaisesti haitallisena pidetty, mutta hyvin, ellei liiankin mainiosti Suomeen sopeutunut, millä ovat omat vaikutuksensa. HS:n mukaan Turun Ruissalon luonto tammimetsineen on kärsinyt jo vuosia pienten hirvieläinten tekemistä vahingoista. Osin siksi Turunkin suunnalla ovat menossa ennätykselliset peurankaatotalkoot.