Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Asunnottomien yö on sunnuntaina – Ei jätetä yhtäkään nuorta asunnottomaksi

Nuorten asunnottomuus on viheliäinen ongelma. Helppoja ratkaisuja asunnottomuuden poistamiseksi ei ole tarjolla, vaan työ vaatii pitkäjänteisyyttä ja eri toimijoiden välistä hyvää yhteistyötä. Suomessa tehdään maailman parasta asunnottomuustyötä, joten haaste ole meille mahdoton.

Sunnuntaina 17. lokakuuta järjestettävän Asunnottomien yön teemana on ulkopuolisuus. Asunnoton on usein yhteiskunnan ulkopuolella – syrjäytetty ja syrjäytynyt.

Missä viettäisin seuraavan yöni?

Jokainen voi itse kuvitella, miten oman arjen pyörittäminen sujuisi, jos ei tiedä, missä seuraavan yön viettää. Mielenterveys- ja päihdeongelmat kietoutuvat usein asunnottomuuskokemukseen, vaikka erityisen ongelmallista taustaa ei muuten olisikaan.

Asunnottomien nuorten määrä on pysynyt viime vuodet tilastoissa samalla tasolta, mutta alan ammattilaiset ovat huolissaan viime aikojen kehityksestä.

Monet asunnottomuutta kokevat nuoret ovat aiempaa huonommassa kunnossa ja tilanteet ovat haastavia selvittää. Nuorelle tilanne aiheuttaa suurta voimattomuutta tilanteessa, josta tulisi mahdollisimman nopeasti pyrkiä eteenpäin.

Asunnottomuuden poistaminen vaatii sekä asunnottomien auttamista omaan kotiin että ennaltaehkäisevää työtä, jossa tärkeässä asemassa ovat muun muassa järjestöt ja matalan kynnyksen apua tarjoavat paikat kuten Ohjaamot.

Miten tavoittaa apua ja neuvoja tarvitsevat nuoret

Olennaista on tavoittaa apua ja neuvoja tarvitsevat nuoret. Asunto ensin -periaate on puolestaan paras tunnettu resepti asunnottomien auttamiseen: oma asunto ja tarvittava tuki antavat hyvät lähtökohdat oman elämän rakentamiselle.

Asunto ensin -malli vaatii siihen sopivia asuntoja ja ammattilaisten osaamista. Nämä toimet ovat pitkälti kuntien käsissä, mutta on hyvä muistaa, että asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn voi osallistua eri alojen ammattilaiset ja kaikki muutkin aikuiset.

Itsenäisen elämän taitoja ja talousosaamista voi harjoitella ja tuoda esiin muun muassa kouluissa, nuorisotyössä ja harrastuksissa.

Nuoren asumistilanne on tärkeä ottaa puheeksi ja ohjata avun piiriin tarvittaessa – valitettavasti monet asunnottomatkaan nuoret eivät hae apua, vaikka tarve olisi suuri.

Jaakko Vesterberg

toiminnanjohtaja

Nuorisoasuntoliitto

Hämeenlinnan seutu