Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsien maassa kannattaa rakentaa puusta – Ilmastokin kiittää sukupolvelta toiselle siirtyvää puurakennusta

Puurakentamisen eduiksi lasketaan pienet päästöt ja vähäisempi ympäristökuormitus. Puutavara pitää kiinni sitomansa hiilen, ja uusi, nouseva metsä toimii taas hiilinieluna.

Julkinen puurakentaminen kurottaa korkealle. Puurakentamista suosivat ympäristöarvot ja ilmastonmuutoksen hillintä. Puusta voi rakentaa myös terveitä taloja sisäilmaongelmien aivan liian pitkään riivaamassa maassa.

Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman tavoitteena on lisätä puun käyttöä julkisessa rakentamisessa.

Suomessa on edistetty jo pitkään puurakentamista ja muokattu myös rakentamisen sääntelyä puurakentamista suosivaksi.

Puun käyttöä on jarruttanut puurakentamisen korkeampi hinta suurissa rakennuskohteissa. Viime aikoina kaikkia rakentajia on rassannut puutavaran voimakas hinnannousu, kun rakentaminen kiihtyi maailmanlaajuisesti korona-aikana.

Kansallisten tavoitteiden mukaan puurakentamisen osuus julkisesta uudisrakentamisesta pitäisi nousta kuluvan vuosikymmenen puoleenväliin mennessä peräti 45 prosenttiin.

Kunnat ovat isossa roolissa puurakentamisen lisäämisessä. Panostus julkiseen puurakentamiseen lisää arvioiden mukaan puun käyttöä myös yksityisellä sektorilla.

Jokioislainen FM-Haus käy puurakentamisen malliyhtiöksi, jonka käyttämä moduulirakentaminen mahdollistaa rakennuksen helpon muunneltavuuden, siirrettävyyden ja uusiokäytön.

FM-Hausin Pikku-Finlandia Helsingissä on suomalaisen puurakentamisen parhaita näytteitä. Finlandia-talon remontin valmistuttua sen tilat palvelevat vielä siirrettyinä helsinkiläisiä koululaisia ja päiväkotilapsia.

FM-Hausin elementit tehdään tehdasolosuhteissa, ja työ- ja materiaalitehokkuus ajavat perinteisen työmaarakentamisen ohi.

Puurakentamisen eduiksi lasketaan pienet päästöt ja vähäisempi ympäristökuormitus.

Ilmastonmuutostaistelussa puun käyttöä voi katsoa kahdesta suunnasta. Metsien hakkuut pienentävät hiilinielua lyhyellä tähtäimellä. Puutavara pitää kuitenkin kiinni sitomansa hiilen, ja uusi, nouseva metsä toimii taas hiilinieluna.

Puun käytön ilmastohyödyt ovat ilmeiset, kunhan puurakennusta käyttää useampi sukupolvi. Myös käytetyn puutavaran kierrätys eli uusiokäyttö on mitä parhain ympäristöteko.