Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Evon tienvarret täynnä metsästystorneja – Luontokato uhkaa erityisesti metsäluontoa

Kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) esitteli maa- ja metsätalousministerin vastausta (HäSa 19.10.) hänen eduskuntakyselyynsä Evosta. Hän katsoi keskustelun retkeilyalueista saaneen nyt positiivisen käänteen maa- ja metsätalousministeriöstä ja ministeri Lepältä, joka katsoi, että Evoa kehitetään retkeilyalueena.

Evon tiedekansallispuistohankkeen käsittely on vielä ympäristöministeriössä. Ministeriön esitystä ei ole tiettävästi vielä käsitelty ministeriryhmässä ja valtioneuvostossa.

Viime kädessä eduskunta hyväksyy lain Evon kansallispuistosta. Leppä on saman mielipiteensä ilmaissut jo viime keväänä, joten asiassa ei ole tapahtunut mitään uutta.

Tienvarret täynnä metsästystorneja

Metsähallitus ehti tehdä kiireellä Evolle yleissuunnitelman, joka sisälsi muun muassa runsaasti matkailurakentamista Evon luonnon keskelle. Metsähallitus on myös kehittänyt aktiivisesti metsästyksen rakenteita.

Kaavaillulle kansallispuistoalueelle on rakennettu tien varret täyteen lähes 150 metsästystornia, joista pääosa on varsin uusia. Jos pitkospuut rapistuvat, niin rahat ovat menneetkin metsästyksen kehittämiseen.

Metsähallitus kehittäisi enemmänkin metsästyspuistoa

Tuore metsähallituksen yleissuunnitelma antaa viitteitä enemmän siihen, että metsähallitus haluaisikin kehittää Evosta kansainvälistä matkailu- ja metsästyspuistoa.

Kuten hyvin on tiedossa, luontokato uhkaa erityisesti metsäluontoa ja suojelun tarve Etelä-Suomessa on huutava. Valtiovalta on sitoutunut kansainvälisiin biodiversiteettisopimuksiin ja tavoitteisiin.

Parhaillaan on menossa lähes 200 valtion toimesta YK:n biodiversiteettiohjelman toimeenpano, jonka linjaukset ovat pitkälle vastaavat Euroopan unionin biodiversiteettiohjalman kanssa. Tähän haasteeseen tulisi pikaisesti vastata valtion metsissä, jotka ovat kansallista omaisuutta.

Evon luonto ja metsät erityisen arvokkaita

Evon on luontonsa ja erityisesti metsien osalta erityisen arvokas. Evolle tulisikin ehdottomasti toteuttaa kansallispuisto. Vastaavia alueita Etelä-Suomesta on hyvin vaikea löytää.

Kempin mainitsemia harrasteita, kuten frisbeeratoja, ei tarvita Evolla, vaan taajamien tuntumassa. Sama koskee myös suunnistustapahtuma-alueita. Jukolan viestikin toteutuu aina talousmetsäympäristöissä.

Evon iso nuorisoleirialue tulisi jatkossakin toimimaan täydellä teholla kansallispuiston kupeessa.

Luonto ei ole turvassa nykyisilläkään retkeilyalueilla

Metsäluonto ei ole turvassa nykyisilläkään metsähallituksen virkistysalueilla, joilla jatkuvasti tehdään puunhankintaa ja hakkuita. Tämä on vakava ongelma metsien monimuotoisuuden kannalta. Hakkuut ovat tutkimusten mukaan myös retkeilijöiden mielestä iso haitta valtion retkeilyalueilla.

Tuoreiden uutisten mukaan Pirkanmaalla kansallispuistojen lähivyöhykkeellä olevalla valtion retkeilyalueella, Riuttaskorvessa, on hakkusuunnitelmat metsäluonnoltaan erityisen arvokkailla alueilla (HS 21.10.) Niistä on luontojärjestöt neuvotelleet jo yli vuoden päivät metsähallituksen kanssa. Hakkusuunnitelmista ei ole luovuttu. Ne ovat edelleen ohjelmassa ja jo osittain tuulenkaatojen varjolla jo aloitettu.

Evo toisi riittävänkokoisen lisän kansallispuistojen joukkoon

Eteläisimmän Suomen kasallispuistojen keskikoko on alle 3000 hehtaaria. Evo, noin 5 000 hehtaarin puistona, toisi merkittävän lisän kansallispuistoverkkoon.

Aluetalouden kannalta tiedekansallispuistobrändi toisi huomattavan kilpailuedun Etelä-Hämeeseen. Kansallispuistojen status niin Suomessa kuin maailmalla on erityisen korkea. Retkeilyaluekäsitteen lanseeraaminen laajaan yleiseen tietoisuuteen ei ole realistinen vaihtoehto.

Hannu Raittinen

aluesuunnittelupäällikkö, DI, eläkkeellä

Ylöjärvi

Lue myös: Soinikoski (vihr.) vastaa keskustan Kempille: Tiedekansallispuisto tarvitaan – Evosta voi tulla uusi Heureka (23.10.2021)