Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreiden vaihtoviikoilla viimeinen palkinto osui kutkuttavasti talousliberaalille miehelle

Vihreiden johtopaikkojen kierrätyksessä eduskuntaryhmän puheenjohtajuus kävi lohdutuspalkinnosta. Valinta tuulettaa kuitenkin puolueen imagoa.

Palapelin viimeinen osa on vihreiden vaihtoviikoilla löytänyt paikkansa. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi nousee varapuheenjohtaja Atte Harjanne.

Vihreiden johtopaikoilla seurasi laaja kierrätys, kun puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ilmoitti jäävänsä loppuvuodesta äitiysvapaalle.

Ministeriruletissa ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen siirtyy Ohisalon tilalle sisäministeriksi ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari nousee puolestaan ilmasto- ja ympäristöministeriksi. Tulevaisuuden nimi, varapuheenjohtaja Iiris Suomela saa puolestaan hoitaa puolisen vuotta puoueen puheenjohtajan tehtäviä.

Puolueen sijaisjärjestelyissä keskustelua ehtivät herättää alueellinen edustavuus ja miesten pieni rooli.

Varapuheenjohtajaksi hyvällä kannatuksella valittu Atte Harjanne ei peitellyt kiinnostustaan avautuneisiin uusiin tehtäviin. Hän sai vasta kierrätyksen viimeisessä osassa balsamia haavoihinsa, kun eduskuntaryhmä valitsi hänet puheenjohtajakseen – tosin tiukan äänestyksen jälkeen.

Talousliberaaliksi ja talousoikeistolaiseksikin kutsutulla Harjanteella on nyt avainpaikka osoittaa potentiaaliselle kannattajakunnalle, että Vihreä liitto ei ole vasemmisto- tai naisten puolue. Hänellä on lisäksi harvinainen tuplarooli: paikka puolueen ja eduskuntaryhmän johdossa.

Vihreiden kannattajissa on poreillut tyytymättömyyttä puolueen rooliin ikään kuin vasemmistopuolueiden jatkeena hallituksessa.

Vihreät hakee uusilla kasvoilla myös tahdinmuutosta ja näkyvämpää asemaa, kun hallituksessa päähuomio on SDP:llä ja keskustalla.

Vihreät on ympäristökysymyksissä nostanut profiiliaan haastamalla keskustaa, mikä on lisännyt hallituksen sisäisiä jännitteitä.

Ohisalo ei ensi vuonna palaa takaisin sisäministeriksi vaan ilmasto- ja ympäristöministeriksi. Ympäristönministerin rooli istuukin ympäristöpuolueen johtajalle paremmin kuin vastuu viranomaishenkisenä sisäministerinä. Puolueen puheenjohtaja voi näin jatkossa keskittyä paremmin vihreille tärkeisiin ilmastokysymyksiin.