Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Varikonniemi on loistava paikka saunalle ja talviuinnille – Kaikille avoin talvikäyttöinen rantasauna kaupungin keskustaan!

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto on käsitellyt aloitteen Varikonniemen kehittämisestä ja päättänyt laatia yleissuunnitelman sen virkistys- ja matkailukäytön vahvistamiseksi. Tällä hetkellä Varikonniemessä on ainoastaan Vanajaveden Vesikkojen toimintapaikka.

Varikonniemi kuuluu merkittävään kulttuuriympäristöön, josta osa on merkitty muinaismuistoalueeksi. Asia ei kuitenkaan saisi estää Varikonniemen kehittämistä, koska paikassa on potentiaalia muunkinlaiselle toiminnalle kuin melomiselle, kunhan oikein suunnitellaan.

Vesistöä pitää hyödyntää, kun sitä on

Kun kaupungin keskustassa on vesistöä, sitä pitäisi hyödyntää. Hämeenlinnan strategiana on olla uudistuva ja elinvoimainen kulttuurikaupunki. Tähän strategiaan sopivat hyvin uudet raikkaat ideat, jotka lisäävät kaupungin vetovoimaa.

Toteutuksilla pitäisi pystyä vastaamaan myös valtuuston asettamiin tavoitteisiin: Hämeenlinnan tulee olla hyvinvointia edistävä kaupunki, jossa hyvinvointi- ja terveyserot pienenevät, aktiiviset asukkaat osallistuvat oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja peruspalvelut mahdollistavat arjen terveellisten valintojen tekemisen.

Loistava paikka yleiselle saunalle Varikonniemessä

Hämeenlinnasta puuttuu yleinen sauna, jolle olisi loistava paikka Varikonniemessä, koska sijainti on erinomainen keskustan ja rautatieaseman lähellä ja siellä on jo valmiiksi hyvä laituri. Pysäköintialuekin on tulossa Varikonniementien varteen.

Yleisten ja yksityisten saunojen määrä on viime vuosina lisääntynyt kysynnän kasvettua.

Saunominen on sosiaalista yhteisöllistä toimintaa, jota ihmiset selvästi kaipaavat. Saunomisen on todettu olevan hyväksi terveydelle. Se muun muassa laskee verenpainetta ja pienentää riskiä sairastua verenpainetautiin ja aivoverenkierron häiriöihin.

Yleisen saunan rakentaminen olisi siis hyvin perusteltua, kunhan se rakennetaan arvokkaaseen maisemaan sopivaksi. Yksityiset kalliit tilaussaunat eivät vastaa kaupunkilaisten tarpeeseen. Tarpeeseen ei vastaa myöskään Ahveniston rantasauna, koska sinne ei voi mennä milloin vaan.

Pieni Ahveniston sauna ei riitä tarpeeseen

Ahveniston saunan täyttävät erilaiset ryhmät ja kertamaksulla käyntimahdollisuutta ei juuri ole. Avantouintiseura Pulahtajilla on ahdasta saunassa ja riittävän pitkiä vuoroja ruuhkan purkamiseksi ei ole saatavilla. Yleisen saunan pitää olla auki joka päivä, lähes aamusta iltaan.

Yleisen saunan kylkeen kannattaa toteuttaa talviuintimahdollisuus, joka vaatii vain lämpömaton ja pumpun. Rannassa on laituri jo valmiina. Investoinnit eivät ole kalliita hyötyihin nähden.

Kun saunomis- ja talviuintimahdollisuus yhdistetään, käyttäjät saavat sekä kylmästä vedestä että saunomisesta saatavia terveyshyötyjä ja samalla yhteisöllistä, hyvinvointia lisäävää toimintaa, mitkä ovat merkittäviä asioita, kun kuntien rahat ovat tiukassa ja terveydenhuoltomenot kasvavat.

Uinti tehostaa saunomisen hyviä vaikutuksia

Ennaltaehkäisyyn tulee panostaa. Monet uimarit nauttivat siitä, että saunomisen avulla voi käydä monta kertaa uimassa, mikä tehostaa rentouttavaa vaikutusta. Puolet uimareista haluaa yhdistää uimiseen saunomisen, toiselle puolelle riittää kylmiltään pulahtaminen.

Talviuinnin terveysvaikutuksista on jo paljon tutkittua tietoa. Se parantavaa mielialaa, vastustuskykyä, unensaantia ja stressinsietokykyä, edesauttaa lihasten palautumista, tehostaa elimistön rasvanpolttoa, lieventää reuman ja astman oireita, helpottaa lihasten ja nivelten tulehduksia ja kiputiloja, vilkastuttaa aineenvaihduntaa, hidastaa solujen vanhenemista, vahvistaa verenkiertoa sekä laskee verenpainetta.

Suomessa on talviuinnin harrastajia jo noin 150 000 ja määrä kasvaa, kun yhä uudet käyttäjäryhmät löytävät harrastuksen sen hyvää tekevien vaikutusten vuoksi.

Ahvenistolla ja Aulangolla ui liki 150 uimaria päivittäin. Paikat tarjoavat saunomiskokemuksen uinnin kylkeen vain pienelle joukolle, mikä ei palvele yleisen saunan ideaa.

Sauna saunattomille!

Uimarit toivovat kovasti kaupunkiin yleistä saunaa. Se tarjoaisi saunattomille kerrostaloasujille pääsyn saunaan, yksinäisille tien yhteisöllisyyteen, talviuimareille lämmittelymahdollisuuden ja kokonaisvaltaisemman kokemuksen. Se vetäisi myös turisteja puoleensa, mikä olisi tärkeä asia kaupungin strategian ja elinvoimaisuuden kannalta.

Talviuintimahdollisuuksia tulisi ehdottomasti parantaa Hämeenlinnassa, järvikaupungissa, jossa se olisi helppoa toteuttaa.

Kaupunkilaisten terveys kohenisi

Kaupungin keskustassa kaikille avoinna oleva talvikäyttöinen rantasauna kasvattaisi saunojien ja talviuimareiden määrää ja vaikuttaisi yhä useamman kaupunkilaisen terveyteen ja hyvinvointiin parantaen niitä, jolloin rahaa säästyisi terveydenhuollossa ja harrastuksesta olisi myös yhteiskunnallista hyötyä.

Jos Hämeenlinna haluaa olla Hyvinvoiva Hämeenlinna -ohjelmansa mukainen hyvinvointia edistävä kaupunki, se tukee asukkaidensa itsenäistä terveydestä huolehtimista ja yhteisöllisyyttä, jotka se näkee hyvinvointisuunnitelmassaan hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen merkittävinä tekijöinä. Varikonniemeen siis yleinen sauna, kiitos!

Titta-Liisi Rapila

puheenjohtaja

avantouintiseura Pulahtajat

Hämeenlinna

Lue myös: Katso tallenne kokouksesta: Hämeenlinnan valtuutetuilla oli sauma puhua Varikonniemen kehittämisestä ja mielenterveyspalveluista (4.10.2021)

Varikonniemen siltasuunnitelmat ovat vasta ideatasolla – Hamk selvitti kesällä myös lautta- ja kutsuvenevaihtoehtoja (7.10.2021)

Varikonniemen historiaan mahtuu modernia liiketoimintaa ja piikkilanka-aitoja – Kinastelultakaan ei ole alueella vältytty (26.6.2021)

Avantouintikausi vetelee viimeisiään, mutta uusi avantouintiseura Pulahtajat on vasta päässyt vauhtiin (Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 22.3.2019)