Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona-Suomi elää piikistä piikkiin – Suomalaiseen vapauteen kuuluu myös vastuu

Suomalaiseen vapauteen kuuluu vastuu, kun ihmisten valinnoilla on suunnaton merkitys koko yhteisölle, eikä vain omassa lähipiirissä, vaan myös paljon laajemmin.

Tavoite oli kaukainen koronarokotusten alkaessa, kun arvioitiin, että 80 prosenttia lapsuusiän ohittaneista suomalaista olisi rokotettava kahteen kertaan.

Tällä viikolla melkein maagisena pidetty raja on vihdoin todellisuutta. Hurraahuutoja ei kuitenkaan kuulu, koska niihin ei ole syytä. Tilanne on edelleen pahasti päällä rokottamattomien epidemian jyllätessä.

THL raportoi keskiviikkona 1 150 uudesta koronatartunnasta. Luku on iso, mutta kahden viikon ajanjaksoissa tarkasteltuna ilmaantuvuus on laskussa. Tuo kaikki on niin tuttua ja osin jopa turruttavaa.

Epidemiassa on ollut monia vaiheita ja tilannekuvaa tarkennetaan jatkuvasti. Tauti määrittelee edelleen elämänmenoa, vaikka kukaan ei sitä jaksaisi.

Rokotuskattavuudessa saavutetun välietapin jälkeen pitää tapahtua vielä paljon. Seuraavaksi lukeman pitää olla 90, minkä jälkeenkin rokotuksia on jatkettava.

Kolmas piikkikierros on jo alkanut, neljännestä ei vielä juuri puhuta. Tauti pysyy pitkään vieraanamme, valitettavasti. Muun muassa Helsinki avasi jo viime viikolla 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille ajanvarauksen kolmansia rokotuksia varten.

Oppia on korona-aikana saatu, ei vain itse taudista, vaan erityisesti ihmisten käyttäytymisestä: Maltista, ymmärryksestä ja yhteisvastuusta ei ole valitettavasti voinut jakaa kovin paljon pisteitä. Onneksi valtaosa kansalaisista on kuitenkin kantanut kiitettävästi vastuunsa.

Suomalaiseen vapauteen kuuluu vastuu, kun ihmisten valinnoilla on suunnaton merkitys koko yhteisölle, eikä vain omassa lähipiirissä, vaan myös paljon laajemmin.

Pohjolan pääministerit myönsivät asiallisesti ottaen keskiviikkona, että tauti yllätti Pohjoismaat housut kintuissa. Hyvinvointia on, mutta kriiseihin varautuminen ontuu.

Asia on nyt otettu onkeen. Tuhkaa omaan päähän ripottelevat puheet jäävät kuitenkin puheiksi, jos kansallinen itsekkyys edelleen jyrää kansainvälisen yhteisvastuun, kuten pelätä pitää.

Olisi rehellistä myöntää myös se, että huolenpito oman maan kansalaisista on hädän hetkellä jokaisen hallituksen ykkösasia.