Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Nyt on ryhtiliikkeen aika Hattulassa – Luonto ja ilmasto otettava mukaan kunnan strategiaan

Hattulan kunta on järjestämässä strategiaseminaarin. Seminaarissa on tavoitteena etsiä ja hahmotella yhteistä suuntaa kunnan tulevaisuudelle. Strategiatyössä on yleisesti kyse kunnan vision, mission ja arvojen muotoilemisesta, missä visio kuvaa kunnan ydinfilosofiaa, perimmäistä tarkoitusta ja haluttuja saavutuksia.

Missio eli toimintatapa taas kuvaa sitä, miten kunta aikoo toteuttaa määrittämäänsä visiota. Arvoja ovat muun muassa turvallisuus, yrittäjämyönteisyys tai perhelähtöisyys. Niiden tehtävänä on vahvistaa ja tukea valittujen vision ja mission päämääriä.

Ilmastohätätila ja luonnon monimuotoisuus

Yhdelläkään kunnalla ei ole varaa jättää huomiotta strategiatyössään aikamme ilmastohätätilaa ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä.

Kaksi kolmasosaa Suomen kunnista on jo asettanut ilmastotavoitteen, joka tyypillisimmin merkitsee hiilineutraaliuden tavoittelua johonkin asetettuun vuoteen mennessä. Luonnon monimuotoisuutta koskevat tavoitteet ovat kunnissa vielä toistaiseksi selvästi harvinaisempia kuin ilmastotavoitteet.

Kunnissa aika tehdä kunnianhimoista työtä

Viimeistään nyt tulisi kaikissa kunnissa alkaa tekemään määrätietoista ja kunnianhimoista työtä ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen eteen. Ilmasto- ja luontotoimet vaikuttavat myönteisesti paitsi asukkaiden viihtyvyyteen ja terveyteen myös alueen yritysten mahdollisuuksiin menestyä, kunta- ja aluetaloudellisia hyötyjä unohtamatta.

Suomen nykyhallitus on linjannut, että jokaisessa kunnassa tulee laatia ilmastosuunnitelma. Tämä suunnitelma on mitä luontevin yhdistää kunnan strategisiin päämääriin ja valintoihin.

Tiedeyhteisö on hyvin yksimielinen siitä, että tarvitaan laaja-alaisia systeemisiä ja rakenteellisia muutoksia yhteiskunnissa ilmastonmuutoksen ja lajikadon torjumiseksi. Kunnilla onkin vallankäyttäjinä tärkeä rooli ilmastopäästöjen vähentämisessä ja luonnon vahvistamisessa.

Hattulassa luontotyössä runsaasti petraamista

Hattulassa ilmastoasioissa on runsaasti petraamisen varaa, eikä luontotyötä ole sitäkään toistaiseksi tehty riittävän tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Nyt on otollinen hetki ryhtiliikkeelle.

Visio, missio ja arvot edustavat kunnan syviä tarkoituksia, pyrkimyksiä ja haluttuja mahdollisuuksia. Ne ohjaavat kunnan työtä ja toimintaa pitkälle tulevaisuuteen sekä parhaimmillaan innostavat ja kannustavat ihmisiä ottamaan osaa niiden toteuttamiseen. Etenkin nuoret kaipaavat inspiraatiota ja tulevaisuustekoja.

Hattulan kunnan johdon ja poliittisten päättäjien onkin nyt osoitettava strategiatyössään esimerkkiä ja vastuullisuutta. Ilmastokriisi ja käynnissä oleva kuudes sukupuuttoaalto ovat ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä, jotka on huomioitava kuntien tulevaisuuden strategioita laadittaessa – myös Hattulassa.

Tuomas Nieminen

valtuutettu (vas.)

Hattula, Parola

Lue myös: Hämeenlinnan luonnonsuojelun tavoitteet heikoissa kantimissa – Riihimäelläkään ei ole aihetta henkseleiden paukutteluun, vaikka sillä on enemmän yritystä (19.5.2021)

Haluatko vaikuttaa, että luonto voi hyvin myös sadan vuoden päästä? – Tämän voit tehdä omalla pihallasi (alanurkka, 3.6.2021)