Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmiston mielipide: Kriisileikkausten sijaan tulevaisuuden hyvinvointia Hämeenlinnaan

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen esitys Hämeenlinnan vuoden 2022 talousarvioksi on julkaistu.

Marinin hallituksen sitoutuminen korona-aikanakin kuntien hyvinvointipalvelujen rahoituksen turvaamiseen ja työllisyyttä parantava talouspolitiikka on turvannut myös Hämeenlinnan tulot.

Kuntien valtionosuudet ovat kasvaneet sekä pysyvillä että koronaratkaisuilla. Elvyttävä talouspolitiikka on ylläpitänyt asukkaiden tuloja ja niistä maksettavia kuntaveroja.

Hämeenlinnan tilinpäätös vuodelta 2020 oli ylijäämäinen. Kun vuoden 2021 ennusteesta poistetaan pessimismin lietsonta, tämäkin vuosi menee vähintään tasapainossa. Vuoden 2022 ennuste ja hyvinvointialueuudistuksen vaikutukset eivät nekään kerro kriisistä. Pikemminkin tarjolla on niukka mahdollisuus korjata pahimpia hyvinvointipalvelujen ongelmia.

Velkaa tulevaisuusinvestointeihin

Vuosina 2022–2025 aiotaan toteuttaa noin 50 miljoonan euron investoinnit koulurakennuksiin. Poikkeuksellisen suuret investoinnit kouluihin edellyttävät lisävelkaa. Korkeatasoisen koulutuksen edellytysten takaaminen on mitä tärkein investointi kaupungin tulevaisuuteen.

Velkaa ei tarvita käyttömenoihin, vaan tulevaisuuden talouden pohjan varmistamiseen. Sellaista velkaa ottavat niin yritykset kuin terve julkinen sektorikin.

Hukkainvestointeihin ei ole varaa. Edellinen kaupunginvaltuusto jo torppasikin “elinvoimainvestoinniksi” harhauttavasti luonnehditun toriparkkihankkeen.

Lähiaikoina pysähtynee myös mahtipontinen Hämeensaari-areenahanke. Talousarvioesityksellä ei myöskään edellisten vuosien tapaan yritetä ajaa lähikoulujen tai -terveysasemien lakkauttamisia.

Ympäristöä ei saa unohtaa

Ilmaston kannalta kaupunginhallituksen budjettiesityksessä on korjattavaa. Hiilineutraaliustavotteiden puolesta joudutaan kamppailemaan valtuustossa.

Kaupunginhallituksen pieni enemmistö torjui Sibeliuksenkadun pyörätien ja samalla reilusti yli miljoonan euron valtiontuen.

Lisäksi metsähakkuutulojen tavoitetta lisättiin runsaat 30 % yli viranhaltijaesittelyssä määritellyn kestävän tason. Vuosittaisen kasvun ylittävät hakkuut heikentäisivät hiilinieluja, metsien virkistyskäyttöä ja tulevaisuuden hakkuutuloja.

Niukkuuden valintoja

Kaupunginhallituksen budjettikokouksessa poistettiin talousarvioesityksestä edellisen kauden perintönä sinne jäänyt linjaus viiden miljoonan euron henkilöstöleikkauksesta vuoteen 2025 mennessä.

Kun sote-uudistuksessa puolet henkilöstöstä ja suuri osa ostopalvelusopimuksista ja hankinnoista siirtyy hyvinvointialueen vastuulle, voidaan kaupungin keskushallinnosta ja tukipalveluista säästää.

Vuonna 2022 on selvitettävä, mikä osa voidaan tehdä ostopalveluja supistamalla ja henkilöstön tehtävien muutoksilla. Tässä on hyvän henkilöstöyhteistyön eikä irtisanomisilla uhkaamisen paikka.

Reilut palkankorotukset alkavissa työehtosopimusneuvotteluissa lisäisivät kaupungin verotuloja. Siksi kaupungin talous kestäisi myös asukkaille palveluja tuottavien omien työntekijöiden menestyksen valtakunnallisella TES-kierroksella.

Budjettiesitykseen saatiin oppilashuollon henkilöstöön ja tuntikehykseen pienryhmäopetusta mahdollistavia lisäyksiä. Ikääntyneiden koti- ja omaishoitoon tehtiin pienet mutta tärkeät lisäykset.

Kaupunginvaltuustossa tulisi vielä lisätä ainakin lastensuojelun sosiaalityöhön ja jonotusaikojen terveysasemiin panostamista. Kaupungin strateginen tavoite on asukkaiden hyvinvointierojen vähentäminen. Sen pitää näkyä myös jokaisessa talousarviossa.

Juhani Lehto

kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja (vas.)

Aapo Reima

valtuustoryhmän puheenjohtaja (vas.)

Hämeenlinna

Lue myös:

Punakynä heilui Ahveniston altaan kohdalla – Hämeenlinnan kaupunginhallitus puristi ensi vuoden lainanottoa pienemmäksi (2.11.2021)