Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyörätie on vain yksityiskohta kaupungin taloudessa – Ensi vuosi on siirtymistä kohti uutta, mutta palvelut pysyvät päättäjien vastuulla

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyi varovaisen siirtymävuoden budjetin. Ihmisiä ei voi jättää hoitamatta, kuten ei koulujakaan rakentamatta.

Maanantai-iltaisesta Hämeenlinnan budjettivaltuustosta olisi voinut päätellä, että kaupungin keskeisin ja kauaskantoisin asia on keskustaan mahdollisesti rakennettava pyörätie. Ei se kuitenkaan ole.

Pitkään jo valmisteltu asia on toki tärkeä, mutta sittenkin vain yksittäinen ja pieni osa isoa kokonaisuutta.

Sitä vastoin ei ole kahta sanaa siitä, pitääkö hämeenlinnalaisille lapsille ja nuorille järjestää terveet ja ajanmukaiset koulutilat. Kyllä pitää!

Valtuusto hyväksyi maanantaina leimallisesti varovaisen siirtymävuoden budjetin. Pienet loppusuoran viilaukset paljon julkisuudessa olleisiin hoivakotien valvontaan ja terveyspalveluihin ovat vain viilauksia.

Veroprosenttiin ei ollut aika koskea, eikä kovin paljoon muuhunkaan, vaikka taloutta taas tasapainotetaankin. Milloin ei olisi? Nyt on uusi aika koittamassa ja se lyö leimansa lähes kaikkeen.

Ensi vuonna valmistellaan vuoden 2023 isoa muutosta. Kuntatalous mullistuu, kun yli puolet budjettitaloudesta on siirtymässä sosiaali- ja terveysmenojen mukana hyvinvointialueille.

Lainamäärän kasvu on huono asia, josta on kannettava alituista huolta: se ei voi jatkua loputtomiin. Nyt kuitenkin maksetaan hintaa myös siitä, että koulut on päästetty sellaiseen kuntoon, että uudet rakennushankkeet kaatuvat syliin kertarytinällä.

Kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviaiselta ei ole kuultu kovin isoja linjanvetoja, mutta maanantaisen budjettivaltuuston aluksi hän sanoi juuri niin kuin asia on ja miten sen pitää olla: Hämeenlinnassa on oltava Suomen parhaat koulut.

Samaan sarjaan olisi hyvä liittää ainakin kaupunkilaisille erinomaisen tärkeät terveyspalvelut. Vaikka muutos niiden järjestämisvastuuseen on tulossa, se ei vie vastuuta päättäjiltä.

Koulutus sen sijaan pysyy suoraan kaupungin vastuulla – ja toivottavasti paranee.

Päättäjien ja kaupungin väen on hyvä muistaa, että ihmisille ei ole väliä, mikä hallintohimmeli kunkin palvelun takana on. Tärkeintä on, että ne toimivat. Ihmisiä ei voi jättää hoitamatta, kuten ei tarpeellisia koulujakaan rakentamatta.