Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parlamentaarisessa pallottelussa aikalisä – Kela-korvaukset jäävät ennalleen ainakin siihen saakka, kunnes hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin

Sote-uudistuksen polttopisteessä on kärvistellyt hanke monikanavarahoituksen purkamisesta ja etenkin yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten kohtalo

Monikanavarahoitusta puinut parlamentaarinen työryhmä vihelsi kiperän kiistan aikalisälle. Ehdotukset Kela-korvausten lopettamisesta tai siirtämisestä hyvinvointialueille eivät nyt etene. Hyvä niin, mutta lopullista ratkaisua saadaan odottaa.

Monikanavarahoituksen purkamiseen liittyy poliittisia intohimoja sekä pelkoa terveydenhoitojärjestelmän sekoamisesta ja äänestäjien tuomiosta.

Hankkeeseen tuntuu kietoutuvan enemmän uhkia kuin myönteisiä odotuksia. Syheröisessä usean lähteen rahoituksen purkamisessa piilee ketunkoloja ja sudenkuoppia eri puolilla.

Parlamentaarinen työryhmä päätyi nyt yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksissa siihen, ettei esitä tässä vaiheessa muutoksia nykyjärjestelmään.

Lääkekorvausjärjestelmä vaatii vielä jatkoselvittämistä. Kuntoutuskin jää toistaiseksi Kelan vastuulle. Kelan matkakorvauksissakaan ei ole tarvetta kiirehtiä.

Yksityisen sairaanhoidon korvausjärjestelmää ja sen rahoitusta voi työryhmän loppuraportin mukaan tarvittaessa uudistaa sen jälkeen, kun hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin. Vasta tällöin arvioidaan korvausten mahdollista kohdentamista.

Kohdentaminen on perusteltua esimerkiksi hammaslääkäri- ja gynekologiapalveluihin, joihin päästäkseen saa julkisella puolella jonottaa pitkään.

Vaikeiden asioiden vatvominen on ollut parlamentaaristen työryhmien helmasynti, koska haussa on lopputulos, johon kaikki eduskuntapuolueet voivat sitoutua.

Monikanavarahoituksen purkamista on yritetty ennenkin huonolla menestyksellä. Sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavarahoitus kaipaa jotain uudistamista, mutta mallista ei ole saatu tolkkua.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on halunnut ohjata yksityisen hoidon korvausten rahoitusta hyvinvointialueiden järjestämiin julkisiin palveluihin, mutta hallitusrintamakaan ei ole yhtenäinen.

Kela-korvausten poistamisessa on suurena vaarana se, että asiakkaita voi siirtyä hyvin vetävältä yksityiseltä puolelta julkiselle, jossa on jo nyt hoitojonoja.