Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Paperimedialla paranoiaa vastaan – Salaliittoteorioiden sijasta kannattaa paneutua sanomalehteen

Eräs tuttavani uskoo salaliittoihin: Keskiajan kirkot on rakentanut edistyksellinen sivilisaatio tuolta kaukaa. Itse asiassa, koko inhimillinen historia on tarkkaan harkittu valhe valtaapitävien eduksi. Kansallinen media ja akateeminen tutkimus ajavat vain tietyn valtaklikin etuja. Onneksi tulee vielä Trumpin kultainen aikakausi ja kaikki muuttuu hyväksi.

Hän ei katso uutisia tai lue lehtiä. Miksi muuten, kun netistä löytää ”oikeampaa tietoa”.

Eksynyt olen joskus itsekin

Olen itsekin joskus eksynyt salateoriakuoppiin. Yhden nettiklikkauksen takaa aukeaa taas uusia ja uusia kirjoituksia samasta aiheesta ja kuoppa syvenee.

Koska en alun perin arvottanut tietämykseni määrää valitusta aiheesta tai kyseenalaistanut oletustani tietää asioiden ”oikea” tila, muuttuvat kuopan reunat muureiksi, joiden yli ei näe muuta maailmaa.

Olisi kannattanut nettiselailun sijaan lukea päivän lehti.

Tulee huomattua muitakin asioita

Lehdessä on paljon asioita. Vaikka osa luetaan ja osa ohitetaan kiinnostamattomina, tulee alitajuisesti huomattua maailmassa olevan muitakin asioita kuin omat kiinnostuksen kohteet.

Jos ajatteleekin lehdellä olevan oma narratiivi ja sen jättävän paljon kertomatta, huomaa että maailmassa on niin paljon asioita, etteivät ne mahdu yhteen lehteen, saati nettisivustolle.

Tietämykseni onkin vain pintaraapaisu

Tulee myöskin se ikävä tunne, että oma tietämys asioista saattaa olla pelkkä pintaraapaisu maailman mittakaavassa.

Lehden, toisin kuin näytön, voi myös laittaa helpommin syrjään ja mutustella siinä kerrottua. Lehti ei vaadi välitöntä reagoimista, eikä artikkelista aukea linkkejä uusiin kohteisiin.

Lehteä lukiessa tulee myös tietoiseksi, että on paljon yhteisiä asioita. Urheilu on yhteistä, samoin kotikunnan asiat. Vaikka politiikan sivuuttaisikin, sen seuraukset koskettavat kaikkia. Ja aina voi marista mielipidepalstalla.

Jos paperimedia häviää…

Jos paperimedia häviää, edes salaliittoteoreetikoille ei jää aineistoa, johon viitata tai jota väittää vääristellyksi, kun kaikki täytyy kaivaa itse sieltä kuopan pohjalta.

Vesa-Matti Seppälä

Hämeenlinna