Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusta kipuilee ja myös näyttää sen

Menestyminen lähestyvissä aluevaaleissa on keskustalle kriittistä, kun jaossa on puolueelle erityisen tärkeää maakuntien valtaa.

Maan hallitus on nokitellut tällä viikolla toisiaan julkisesti. Tuore riita liittyy metsiin, tarkemmin Suomen kantaan koskien EU:n asetusta, jossa Euroopan unioni määrittelee kriteerit ilmaston ja ympäristön kannalta kestävälle rahoitukselle.

Hallituksen enemmistö haluaa Suomen vastustavan asetusta EU-neuvoston äänestyksessä, mutta vihreät ja vasemmistoliitto olivat erimielisiä.

Koska hallitus jäi eripuraiseksi, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi keskiviikkona Ylelle, että “pääministeri ei tässä kokonaisuudessa onnistunut”.

Torstaina hän pyysi lausuntoaan pääministeri Sanna Marinilta (sd.) anteeksi. Saarikon mukaan sanavalinta oli epäonnistunut.

Hallituslähteet antoivat nimettöminä melko happamia kommentteja artikkelissa, jonka Helsingin Sanomat julkaisi perjantaina hallituksen sisäisestä tilanteesta. Se perustui hallituspuolueissa toimivien lähteiden haastatteluihin (HS 19.11.).

Muun muassa eräs haastateltu SDP:n riveistä sanoi, että “keskustan sielunliikkeistä ei tahdo enää saada selvää”. Vasemmistoliittoa edustavan haastateltavan suusta kuultiin: ”Minä en osaa sanoa, mikä keskustan juoni nyt on. En vain ymmärrä.”

Keskustan riveistä haastatellut valittelivat Helsingin Sanomille kyllästymistä, turhautumista ja pahaa oloa.

Keskustan kipuilu vasemmiston ja vihreiden rinnalla ei ole uusi asia. Keskusta on flirttaillut hallituksesta lähtemisellä, jos heidän näkemyksensä kaikuvat kuuroille korville.

Viimeksi tämän teki itse puheenjohtaja Saarikko lauantaina puolueensa valtuustolle pitämässään puheessa. “Keskusta ei tule olemaan mukana hallituksessa, jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa”, Saarikko paukautti.

Kevään kehysriihessä viimeksi päivitettyä menokehystä ei saa Saarikon mukaan enää ylittää hallituskauden aikana.

Keskustan painetta lisää, että puolueen kannatus laahaa. Aluevaaleihin on enää kaksi kuukautta. Menestyminen lähestyvissä vaaleissa on keskustalle kriittistä, kun jaossa on puolueelle erityisen tärkeää maakuntien valtaa.