Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronataistelun uusin ase eli lasten rokotukset voivat alkaa jo ennen joulua – Nyt olisi viranomaisten ripeys valttia

Koronatartuntoja on eniten alle 10-vuotiailla lapsilla. 5–11-vuotiaiden rokotukset saatetaan aloittaa jo ennen joulua, jos vain viranomaiset toimivat ripeästi.

Lasten rokottamisella on kiire, koska korona jyllää laajemmin kuin koskaan ennen.

Torstaina koronanvastaiseen taisteluun saatiinkin uusi ase, kun Euroopan lääkevirasto (Ema) suositteli, että Pfiserin ja Biontechin koronarokotteen myyntilupa voidaan laajentaa koskemaan 5–11-vuotiaita lapsia.

Eman suosituksen pohjalta Euroopan komission pitää myöntää rokotteelle myyntilupa.

Unionimaissa taas pitää valmistella päätöstä lasten rokottamisesta. Suomessa pohjustus alkaa jo ensi viikolla, kun kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä vääntää kannanoton Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). THL taas esittelee asian sosiaali- ja terveysministeriölle.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoi (HS 26.11.), että asiassa pitää toimia hyvin määrätietoisesti, jos rokotukset halutaan aloittaa jo ennen joulua.

Tilanne on ollut huolestuttava, koska koronatartuntoja on todettu alle 10-vuotiailla eniten eri ikäryhmistä.

Lapsiperheissä alkaakin olla turnauskestävyys koetuksella.

Ensin oli etäkoulua ja paikoin päiväkodit kiinni. Nyt pitkään on eletty välivaiheessa, jossa koronakaranteenit ovat tulleet sekoittamaan arkea, sillä altistumisia on väkisinkin tullut päiväkodeissa, kouluissa ja harrastusryhmissä.

Nyt tärkeää olisikin viranomaisten ripeä toiminta, jotta rokotukset saataisiin aloitettua mahdollisimman pian.

Tämä olisi jälleen yksi ase koronanvastaisissa toimissa, jotta yhteiskunta voitaisiin pitää auki. Kukaan ei varmasti kaipaa Suomeen vaikkapa Itävallan kaltaisia koronasulkuja.

Tärkeää on asiasta tiedottaminen tutkitulla tiedolla.

Lapsia rokotetaan mRNA-rokotteilla, jotka eivät sisällä eläviä viruksia, eikä niistä siksi voi saada koronavirustautia. Lasten rokotuksissa riittää myös pienempi annosmäärä kuin aikuisten rokotuksissa.

Usein tuntuu unohtuvan myös se fakta, että koronarokotteiden kehittämisen pohjana on vuosikymmenten tutkimustyö. Yhtäkään tutkimusvaihetta ei ole jätetty väliin ja koronarokotteita arvioidaan samoilla kriteereillä kuin muitakin rokotteita.