Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hämeenlinnan keskuskoulusta maanpuolustustalo – Veteraaniperinne ja maanpuolustus näkyväksi entisessä varuskuntakaupungissa

Talvisodan alkamisen muistopäivään ja itsenäisyyspäivään liittyen voidaan tarkastella Hämeenlinnan maanpuolustustahojen tilakysymyksiä.

Keskuskoululla korttelialueineen olisi omanlaisensa historia- ja käyttöpohja viralliselle ja vapaaehtoiselle maanpuolustustyölle.

Koulutoimi päättyi 2017. Rakennus vaatisi peruskorjausta. Rakennushistoriallinen taustaselvitys hankkii tietoa, minkälaiseen jatkokäyttöön rakennus sopisi.

Koulussa perustettiin talvisotaan Jalkaväkirykmentti 15, joka taisteli Summassa. Summan taistelujen muistomerkki perustettiin 1956.

Muistotilaisuus läheisellä Summan patsaalla on perinne

Patsaalla suoritetaan yleisötilaisuutena talvisodan päättymisen muistopäivän kunnianosoitus. Viereinen puistikko on nimetty Itsenäisyyden puistoksi.

Maanpuolustustilan sijoittamisella keskuskouluun kortteli tarjoaisi sotahistoriallisen ja itsenäisyyttämme arvostavan viitekehyksen.

Kouluun voisivat tukeutua esimerkiksi veteraaniperinne, vapaaehtoisen maanpuolustustyön ja -koulutuksen yhteisöt sekä aluetoimiston info-piste. Tiloihin voitaisiin sijoittaa jonkin yhteisön perinnetila esineineen ja Suomenkasarmin upseerikerhosta jonnekin poistetut arvokkaat sotilaiden muotokuvat. Kanttiinitoimi voisi menestyä.

Liikuntasali tarjoaisi ohjelmallisen kahvitilaisuuden paikan Summan kunnianosoituksen jälkeen.

Tontilla koulun vieressä on avara pysäköintialue, mikä on muutoin ylellistä kaupungissamme. Itsenäisyyden puisto tarjoaisi puitteet myös ulkotilaisuuksien järjestämiselle.

Maanpuolustuksen “turvatalosta” oli tämän lehden mielipidepalstalla virinnyt keskustelua 2014 ja 2017.

Lahdessa maanpuolustusjärjestöt “valtasivat” tilat teollisuuskiinteistöstä

Lahdessa ovat eräät maanpuolustus- ja kansalaisjärjestöt suorittaneet “nurkanvaltauksen” vanhasta teollisuuskiinteistöstä. Olisiko sinne opintomatkan paikka?

Maanpuolustusjärjestöjen tulisi aluksi löytää toisensa ja asettaa yhteistyöelin. Se kutsuisi osallisia ja kehittäisi yhteistyön rungon. Syyn tulisi edeltää seurausta tilahankkeessa.

Maanpuolustusväki ei ole löytänyt etujensa yhdensuuntaisuutta edes keskenään, saati ulkoisesti. Kuitenkin: yhdessä vaikutamme laajemmin ja uskottavammin sekä usein taloudellisemmin.

Varuskuntakaupungin asemansa menettänyt Hämeenlinna voisi aloitteiden pohjalta liudentaa nykyistä puutostilaansa maanpuolustustilan kehittämisellä.

Keskustalo kelpaisi vähäisemmälläkin kosmetiikalla

Kumppanuustalo tarjoaa puitteet eräille siviilijärjestöille. Keskuskoulu voisi tarjota, vähemmälläkin kosmetiikalla, toimintatilaa ensimmäisen ja kolmannen sektorin maanpuolustukselle.

Käyttökuluihin koulukiinteistössä Kumppanuustalo tarjonnee valmista vertailun valtaa.

Maanpuolustustahojen hyvien toiveiden ja kaupungin hyvän tahdon tulisi aluksi löytää toisensa.

Keskustelukerho Kymppikaartin puolesta

Reino Laajaniemi

majuri evp.

Hämeenlinna