Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkäriehdokkaan (vihr.) mielipide: Hyvinvointi- vai pahoinvointialue? – Perustason palveluita on arvostettava nykyistä enemmän

Perusterveydenhuollon hoitotakuu on erinomainen tavoite. Toimivat ja saavutettavat peruspalvelut vähentävät kalliin erityistason hoidon tarvetta ja kustannuksia. Erikoissairaanhoidon kulut ovatkin kasvaneet viime vuosina jyrkästi.

Perusterveydenhuollon resursseja ei ole käytännössä lisätty viimeisten 10–20 vuoden aikana Suomessa, vaikka väestö ikääntyy kiihtyvää vauhtia. Kuntien budjeteissa sekä erikoissairaanhoidon että perusterveydenhuollon menot ovat samalla viivalla

Perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut ovat yleensä kuntien omaa toimintaa, joten niistä on ollut helpompi säästää.

Pandemia on entisestään heikentänyt väestön terveydentilaa

Koronapandemia rajoitustoimenpiteineen on entisestään heikentänyt väestön terveydentilaa ja hyvinvointia. Sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin on yhä vaikeampi päästä, niin lasten kuin ikäihmistenkin.

Koronatyö vie henkilökuntaa terveyskeskuksista testaamiseen, jäljitykseen ja rokottamiseen. Samalla koko sote-sektori kärsii työntekijäpulasta.

Jos työhyvinvointiin ei panosteta, ei työntekijäkadolta voida välttyä. Sosiaali- ja perusterveydenhuolto ovat jo kriisissä ja hienot puheet toiminnan tehostamisesta karkottavat viimeisetkin väsyneet ammattilaiset pois.

Resursseja on kohdennettava myös peruspalveluihin

Hyvinvointialueiden yhtenäinen hallinto ja rahoitus mahdollistavat resurssien kohdentamisen tasapuolisemmin myös peruspalveluihin. Samalla päästään turhista raja-aidoista terveyskeskusten ja erikoissairaanhoidon välillä. Yhteistyötä on kuitenkin kehitettävä.

Perustason sosiaali- ja terveyspalvelut tarvitsevat ennen kaikkea lisää arvostusta ja mahdollisuuden kehittyä. Toimivilla palveluilla kohennamme kansanterveyttä ja kavennamme terveyseroja.

Varhainen puuttuminen on ennaltaehkäisyä

Palveluiden tulee olla saavutettavia kaiken ikäisille ja unohtamatta heikoimmissa asemissa olevia. Varhaisella puuttumisella ja hoidolla ehkäisemme ongelmien pitkittymisen ja mahdollistamme lisäpanostuksen monimuotoisempiin kevyempiin palveluihin, kuitenkaan unohtamatta suuressa hoidon ja hoivan tarpeessa olevia.

Aluevaaleissa valitaan ensimmäinen aluevaltuusto, joka käytännössä päättää miten Kanta-Hämeen sote-palvelut jatkossa toimivat. Sen takia on hyvin tärkeää, että valtuustossa on mukana myös perusterveydenhuollon ammattilaisia.

Karri Vanttaja

perusterveydenhuollossa työskentelevä geriatrian erikoislääkäri

aluevaaliehdokas (vihr.)

Hämeenlinna