Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väkivallan uhka leijuu vankiloiden yllä

Vankiloiden työntekijät ovat varoitelleet jo vuosia järjestäytyneen rikollisuuden koventuneesta otteesta. Risen vastaus on viipynyt.

Vankiloiden turvallisuus huolettaa vankiloiden työntekijöitä. Vankivirkailijain liitto VVL ilmaisi huolensa jälleen perjantaina. Liiton mukaan henkilökunnan turvallisuus vaarantuu vankiloissa päivittäin.

Vankiloiden turvallisuus on heikentynyt monin tavoin. Esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvät väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet siinä määrin, että ne ovat nousseet myös otsikoihin. Yksin Riihimäen vankilassa pahoinpitelyn kohteeksi joutui vuosina 2019–2020 ainakin kahdeksan vanginvartijaa.

Vuosi sitten VVL jätti poliisille tutkintapyynnön Riihimäen vankilan valvontahenkilökuntaan kohdistuneista väkivallanteoista. Liitto halusi poliisin selvittävän, onko vankilan johto huolehtinut riittävästi vartijoiden turvallisuudesta.

Väkivallan uhka koskee myös kaikkia muita Suomen vankiloita, joihin sijoitetaan rikollisjengeihin kuuluvia vankeja.

Vankiloiden turvallisuudesta on tehty viime vuosina laajoja selvityksiä. VVL:n mukaan ne eivät ole kuitenkaan johtaneet tarvittaviin käytännön toimiin.

Kaksi vuotta sitten Rikosseuraamuslaitos Rise kertoi panostavansa useilla toimilla vankilaturvallisuuteen. Toimet eivät edenneet kaavaillussa aikataulussa ja laajuudessa, sillä muun muassa korona on aiheutti kiireellisemmin ratkottavia kysymyksiä.

Järjestäytyneen rikollisuuden vankilahenkilökuntaan kohdistama väkivalta on lisääntynyt muissakin maissa.

Suomen vankiloissa istuu muutama sata rikollisjärjestöihin kuuluvaa vankia.

Riihimäen vankila on erottanut järjestäytyneisiin rikollisryhmiin kuuluvat vangit muusta vankiyhteisöstä ja estänyt jengiväreihin pukeutumisen.

Tutkimusten mukaan vangeille suunnatut kuntoutusohjelmat eivät juurikaan vähennä jengiläisten rikosten uusimisriskiä. Ainoa toimiva keino on rikollisjengeistä irtaantumista tukeva exit-toiminta.

Lisäksi vankiloihin tarvitaan pätevää henkilökuntaa. Vankiloissa työskentelee paljon henkilöitä, jotka eivät ole kouluttautuneet alalle. Osaaja- ja rahapula ei ole paras lähtökohta kehitystoimille.