Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Skeittausta parempaa harrastusta on vaikea keksiä

Tuntuu harmilliselta, että skeittaajiin suhtaudutaan yhä edelleen ennakkoluuloisesti lähinnä meluntuottajina ja muine “lieveilmiöineen”. Omien – nyt jo aikuisten – poikieni ja heidän kavereidensa harrastusta seuratessa opin itse, että monipuolisempaa harrastusta on vaikea keksiä.

Skeittarit rakensivat täällä Sairiossa omakätisesti skeittipuiston vanhan turkistehtaan betonipohjalle ja skeittasivat siellä, kunnes alue kaavoitettiin ja purettiin uuden asutuksen tieltä.

Nuorten menetettyä harrastuspaikkansa etsimme heille uuden paikan yhdessä kaupungin kanssa.

Nuoret suunnittelemassa harrastuspaikkojaan

Skeittaajat olivat mukana suunnittelemassa entisen Anttilan taakse rakennettavaa Miniä, jossa on järjestetty alan kilpailujakin.

Turkistehtaan reilejä ja ramppien vanereita kannettiin purkutöiden myötä meidän pihaamme harjoittelua varten, ja pojat myös suunnittelivat ja rakensivat pihallemme rampin, joka oli vuosia kovassa käytössä. Pojat skeittasivat keskellä omakotialueen asutusta, mutta kukaan ei valittanut lautojen rullailusta tulevista äänistä, kun nuorilla oli järkevää tekemistä. Suunnittelu- ja rakennustöiden lisäksi skeittarit kuvasivat skeittivideoita.

Vaativaa urheilua, joka vaatii kuntoa ja kehon hallintaa

Skeittaaminen on ennen kaikkea vaativaa urheilua, joka edellyttää kovaa kuntoa ja mieletöntä kehon hallintaa sekä tasapainoa monella tapaa. Lisäksi vaati sisua, että jaksaa loputtomasti hioa temppuja ja yrittää aina vaan uudestaan. Nuorempia tulijoita opastetaan ja neuvotaan, ja heidän onnistumisistaan iloitaan yhdessä. Lajiin liittyvä yhteisöllisyys on suorastaan esimerkillistä.

Näitä nuoria tunsin monia, enkä törmännyt minkäänlaisiin lieveilmiöihin. Niitä esiintyi vain aikuisten ennakkoasenteissa, joissa skeittaajat yleistettiin huumeiden käyttäjiksi ja rettelöitsijöiksi. Sellaisia minä en tavannut niinä vuosina kertaakaan. Päinvastoin.

Kohtasin vain fiksuja nuoria

Kohtasin vain erittäin fiksuja ja hyvin käyttäytyviä nuoria, jotka suhtautuivat harrastukseensa suurella intohimolla. Sellaisella, josta meillä vanhemmillakin olisi paljon opittavaa.

Skeittareiden rekisteröity yhdistys tarjoaa nyt nuorille mahdollisuutta saada Leader-rahoituksella tuotettu paikka hyvän harrastuksen pariin.

Vielä vinkkinä Iittalan hanketta vastustaville: se omakin lapsi saattaa tästä lajista joskus vielä kiinnostua. Eikö silloin olisi erinomaista, että harrastuspaikka olisi vanhempien valvovien silmien alla.

Ruut Poukkula

Hämeenlinna

Lue myös:

Mielipide Iittalasta: Asun ihan vieressä, ja skeittipuisto on loistava hanke! – Hyvä harrastus on juuri sitä mitä tarvitaan (mielipide, 1.12.2021)

Suunniteltu skeittipuisto hiertää lähitalojen asukkaita Iittalassa – “Me taistelemme tätä vastaan hamaan tappiin” (1.12.20221)