Hallitus antoi torstaina odotetun esityksensä iäkkäiden ihmisten kotihoidon ja asumispalvelujen uudistamisesta.
Vanhuspalvelulain toisen vaiheen uudistuksen kunnianhimoisena tarkoituksena on kohentaa kotiin annettavien iäkkäiden palvelujen saatavuutta ja laatua ympäri vuorokauden sekä parantaa kotihoidon henkilöstön riittävyyttä.
Uudistus pyrkii varmistamaan, että iäkkäät henkilöt voivat palvelujen turvin elää kodissaan turvallisesti. Tarjolla on kotisairaanhoidon sisältävää kotihoitoa, tukipalveluita ja turva-auttamispalvelua.
Kotihoito pitää järjestää kaikkina vuorokauden aikoina tarpeen mukaan. Lain henki on se, että palvelusuunnitelmassa luvatut palvelut on järjestettävä.
Lisäksi tavoitteena on edistää yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista palveluasumista. Korvaavia asumispalveluja tarvitaan, sillä iäkkäiden henkilöiden pitkäaikainen laitoshoito on päättymässä vuoden 2027 loppuun mennessä.
Vanhusten kotihoidossa on jo pitkään ollut kiistattomia ongelmia.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) painottaa, että henkilöstöä on oltava iäkkäiden palvelutarvetta vastaava määrä.
Todellisena pullonkaulana on pula kotihoidon henkilöstöstä. Se ei ratkea uuden teknologian käyttöönotolla tai raportoinnilla.
Kuntien ja kuntayhtymien ongelmana ei tähänkään asti ole ollut suoranainen haluttomuus toteuttaa kotihoitopalveluita vaan se, että henkilöstöä ei ole tarpeeksi – sekä säästösyistä että valtakunnallisten rekrytointivaikeuksien vuoksi.
Pelkona on, että hyvää tarkoittava vaatimus ympärivuorokautisesta kotihoidosta saattaa pahimmillaan johtaa kotihoidon laadun heikentymiseen kautta linjan.
Säännösten tavoitteiden toteutus vaatii merkittäviä resurssilisäyksiä.
Avainkysymys on, miten turvataan rahoituksen riittävyys. Kotihoitoon osoitettavan lisämäärärahan on oltava tuntuva.
Tarvitaan myös sote-henkilöstön koulutusmäärien lisäämistä ja toimia hoitotyön vetovoimaisuuden nostamiseksi.
Kotihoitopalvelut pitää saattaa näin kunnolliselle tasolle. Uudistus koskee isoa joukkoa suomalaisia. Kotihoidon piirissä on noin 200 000 henkilöä ja määrä vain kasvaa.