Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos tupakointi kielletään täysin, voi käydä kuten nuuskalle – Käyttö räjähtää ja veroeurot jäävät saamatta

Suomen tavoite on olla savuton maa vuoteen 2030 mennessä. Mallia ei kannata ottaa Uudesta-Seelannista. Muuten käy kuin nuuskalle, suosio räjähtää.

Uusi-Seelanti kertoi torstaina ottavansa kovat aseet käyttöön tupakanvastaisessa työssä.

Maa aikoo kieltää tupakan ostamisen kokonaiselta ikäryhmältä. Käytännössä homma menee niin, että vuonna 2027 maa kieltä tupakan myynnin 14-vuotiaille ja sitä nuoremmille. Kiellon ikäraja nousee joka vuosi yhdellä vuodella, joten lain voimaantultua nämä tuolloiset 14-vuotiaat eivät voi koskaan ostaa tupakkaa laillisesti.

Uudessa-Seelannissa tupakointi on yleistä alkuperäiskansojen, kuten maorien keskuudessa. Arvioiden mukaan tupakan täyskieltämisellä voidaan ehkäistä 5000 estettävissä olevaa kuolemaa vuosittain.

Muistatteko aikaa, kun idea savuttomista baareista lähti leviämään New Yorkista maailmalle?

Suomessa ajatus tuntui aluksi hyvin oudolta, mahdottomaltakin. Kun sauhuttelu kiellettiin sisätiloissa, tuli siitä varsin nopeasti uusi normaali. Emme voisi kuvitella enää aikaa, jolloin tupakka paloi lentokoneessa, konttoreissa ja ravintoloissa.

Tupakoinnin sosiaalinen hyväksyntä on vuosien varrella romahtanut, mutta röökiä saa ostaa, jos sitä haluaa.

Suomen tupakkalaissa on tavoitteena olla savuton maa vuoteen 2030 mennessä. Suomessa on väläytelty myös Uuden-Seelannin kaltaista linjaa, mutta täyskielto ei ole saanut tuulta alleen.

Savuton Suomi -hanketta koordinoivan ASH-kansanterveysjärjestön toiminnanjohtajan Mervi Haran mukaan (HS 9.12.) nikotiinituotteita pitäisi säädellä tiukemmin ja ostoikärajaa nostaa 20-vuotiaisiin.

Tilannetta voi verrata nuuskaan. Meillä ei saa myydä nuuskaa, mutta kuitenkin sitä liikkuu paljon ja käyttö on varsin yleistä. Veroeuroja jää saamatta, kun nuuskat haetaan esimerkiksi Ruotsista ja käydään laitonta nuuskakauppaa. Syksyllä Tulli kertoikin, että nikotiininuuskan tuonti Suomeen on kasvanut räjähdysmäisesti.

Jos tupakan ostaminen kiellettäisiin täysin, voisi se lisätä sauhuttelun viehätystä. Aivan, kuten nuuskalle on käynyt.

Täyskielto toimii harvoin. Sen sijaan käytön lopettamisen tukeminen on kannatettava ajatus.