Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa laumasuoja hillitsee koronakuolemia

Suomi valitsi silti oikean strategian pandemian alussa. Turhilta kuolemilta vältyttiin aikana, jolloin sairautta ei vielä osattu hoitaa yhtä tehokkaasti kuin nyt.

Suomen koronatilanteen huonontuessa katseet ovat kääntyneet naapurimaa Ruotsiin. Syksyn aikana koronakuolleisuus on siellä jatkanut maltillisella käyrällä.

Kahden viime viikon aikana koronaan kuoli naapurimaassa 43 ihmistä, kun samaan aikaan asukasluvultaan paljon pienemmässä Suomessa vastaava luku oli 104.

Valitsiko Ruotsi sittenkin oikean koronastrategian? Ennen johtopäätöksiä on syytä katsoa tilastoja hieman pidemmältä ajalta.

Koronakuolemien huippu Ruotsissa koettiin tämän vuoden tammikuussa, jolloin korona koitui päivittäin keskimäärin sadan ihmisen kohtaloksi. Pandemian mustin päivä oli 20. tammikuuta 2021, jolloin koronaan kuoli 474 ruotsalaista. Aiempi suuri kuolleisuuspiikki Ruotsissa oli heti pandemian alkamisen jälkeen huhti-toukokuussa 2020.

Suomessa kuolleisuuskäyrä näyttää hyvin erinäköiseltä. Pahin piikki osui huhtikuulle 2020 ja synkin päivä oli 21.4.2020, jolloin korona vei 43 suomalaista. Sen jälkeen oli pitkään tasaista ja viime keväästäkin Suomessa selvittiin pahimpia pelkoja paremmin.

Valitettavasti pandemiaan liittyvät kuolemat ovat olleet Suomessa jälleen kasvussa, toisin kuin Ruotsissa. Naapureiden hankkima laumasuoja on alkanut hillitä kuolemia.

Toisaalta on hyvä muistaa, että vaikka Suomen koronatilanne onkin syksyn aikana heikentynyt, kokonaisluvuissa ero Ruotsiin on silti valtava – meidän eduksemme.

Ruotsissa on tähän mennessä kuollut koronaan 15 185 ihmistä. Suomi valitsi heikkoja suojaavan linjan. Täällä koronaan on kuollut 1406 henkilöä.

Suomen onni oli, että korona yllätti meidät 2020 vasta pari viikkoa Ruotsin jälkeen. Tiukat rajoitukset osoittivat tehonsa, eikä korona päässyt meillä jylläämään vapaasti siinä vaiheessa, kun sitä ei vielä osattu sairaaloissa hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla.

90 prosenttia viime vuonna koronaan menehtyneistä suomalaisista oli täyttänyt 70 vuotta. THL:n tutkimusprofessorin Markku Peltosen mukaan 80-vuotias elää vielä keskimäärin kymmenen vuotta.

Viimeisillä vuosillakin on väliä. Siksi Suomen strategia keväällä 2020 oli aivan oikea.