Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluevaalimielipide: Onko Kela-korvausten käyttö nykymuodossaan kustannustehokasta?

Pyrkimyksenä on saada voimaan seitsemän päivän hoitotakuu, joka tiukentaa kiireettömään hoitoon pääsyn määräajan nykyisestä kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään. Erinomainen tavoite, koska hoitoon pääsyn pitkittymisestä on terveydellisten ongelmien lisäksi myös merkittävää kansantaloudellista haittaa. Tiukentunut hoitotakuu vaatii kuitenkin kaikkien käytettävissä olevien resurssien tehokasta hyödyntämistä.

Itse tuotettujen palveluiden tulee olla tulevaisuudessakin julkisen terveydenhuollon perusta, mutta uusi tilanne vaatii väistämättä myös lisääntyvää yksityisen palvelutuotannon hyödyntämistä.

Tähän liittyen on ratkaistava, onko Kela-korvausten käyttö nykymuodossaan kustannustehokasta vai tulisiko vastaavat määrärahat esimerkiksi kanavoida suoraan ostopalveluihin sekä palveluseteleiden käyttöön.

“Luopumisen uhataan sekoittavan”

Korvauksista luopumisen uhataan sekoittavan koko terveydenhuoltojärjestelmän ja osuvan erityisesti pienituloisiin. Korvausten katsotaan siis helpottavan merkittävällä tavalla julkiseen terveydenhuoltoon kohdistuvaa kuormitusta ja edistävän erityisesti pienituloisten hakeutumista yksityisiin terveyspalveluihin.

Suhtaudun näihin näkemyksiin varautuneesti. Nykyiset korvaukset saattavat olla jo niin alhaiset, että niillä ei ole merkittävää vaikutusta yksityisen palvelun valitsemiseen.

Julkisen terveydenhuollon kuormitusta vähentävän vaikutuksen puuttuessa rahoitettaisiin korvauksilla yksityisten palvelujen käyttöä ilman, että tällä on vaikutusta julkisten palveluiden saatavuuteen. Korvauksiin käytetyllä vuotuisella rahamäärällä saataisiinkin tuotettua esimerkiksi lähemmäs kaksi miljoonaa lääkärikäyntiä.

Tilanne ei ole kaikkien terveyspalveluiden osalta yhtenevä.

Osa palveluista on saatavilla vain yksityisellä puolella eikä hintaero kaikissa tapauksissa ole merkittävä. Yksityiset palvelut jäävät kuitenkin usein korvauksista huolimatta pienituloisten saavuttamattomiin.

Jatkuvasti haasteellisemmaksi muuttuvassa toimintaympäristössä ei ole mahdollisuutta ylläpitää malleja, jotka eivät parhaalla mahdollisella tavalla edistä laadukkaiden palvelujen turvaamista kaikille.

Mikko Arminen

aluevaaliehdokas (sd.)

Riihimäki