Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeuden laamannin mielipide: Työnantajakulut eivät yksin selitä juristien palkkioita

Hämeen Sanomissa on kirjoiteltu oikeudenkäyntikulujen suurista määristä, viimeksi asianajaja Pekka Romo 7.12.2021 ilmestyneessä lehdessä. Kirjoitus antaa aiheen muutamaan kommenttiin.

Romon tuntipalkkiolaskelmat lähtevät asianajajan palkkaamisesta työnantajalle aiheutuvista menoista.

Kuitenkin suuri osa asianajajista toimii yhden asianajajan toimistossa. Suomen Asianajajaliiton 2017 tekemän asianajajatutkimuksen mukaan suurin osa asianajotoimistoista on perinteisesti pieniä 1–2 juristin toimistoja, joissa tutkimusvuonna työskenteli 35 prosenttia kaikista asianajotoimistoissa työskentelevistä asianajajista.

Suomessa on hieman yli 2 000 asianajajaa ja noin 1 600 lupalakimiestä. Käsitykseni mukaan lupalakimiehistä yli 90 prosenttia toimii yrittäjinä pienissä toimistoissa.

Kaikilta osin ei siis ole perusteltua arvioida kohtuullisen tuntiveloituksen tasoa lähtemällä liikkeelle asianajajan 2,5-kertaisista kuukausipalkoista.

En ole työurani aikana havainnut olleen vaikeuksia saada asianajajaa hoitamaan oikeusapuasioita 110 euron (+ alv) tuntipalkkiolla.

Keskituloisella ei realistisia mahdollisuuksia

On selvää, että keskituloisella henkilöllä ei ole Romon laskelmien mukaisesti realistisia mahdollisuuksia palkata asianajajaa 2,5-kertaisella 5 500 euron kuukausipalkalla ainakaan kovin pitkäksi aikaa.

Yksityishenkilöiden ja yritysten mahdollisuudet vähentää asianajokustannuksia verotuksessa poikkeavat toisistaan merkittävästi. Korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen on pohtinut ajatusta, että oikeudenkäyntikuluja voitaisiin säännellä yksityishenkilöiden ja yritysten suhteen eri lähtökohdista (Ylen aamu 2.9.2019).

En pidä hyvänä sitä, että oikeuksiin pääseminen oikeudenkäynnin kautta estyisi edes osittain sen vuoksi, että asianajajat toimivat liian kalliissa toimitiloissa.

Olen asianajaja Romon kanssa yhtä mieltä siitä, että asianajajat eivät Kanta-Hämeessä käytä erityisen korkeita tuntihintoja. Samoin olen yhtä mieltä siitä, että tuomioistuinten resursointi on riittämätöntä.

Petteri Palomäki

laamanni

Hämeenlinna