Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Vaatimukset metsänomistajille ovat kohtuuttomat

EU hyväksyi tämän taksonomian eli vihreän rahoituksen 9.12.2021. Tämä tarkoittaa sitä, että yritysten, jotka haluavat rahoitusta pankeilta, täytyy selvittää ostamiensa tuotteiden ympäristövaikutukset.

Tämä koskee myös puuta ostavia metsäyhtiöitä. Metsäyhtiöiden täytyy selvittää, että niiden ostamansa puutavara tulee kestävästi sekä ympäristöystävällisesti hoidetusta metsistä. Kaikilla puuta ostavilla yrityksillä on lainantarvetta.

Mitä tämä tarkoittaa Suomessa metsää omistavan metsänomistajan kannalta? Eli jos hän haluaa myydä puuta?

Alustavien tietojen mukaan yli 13 hehtaaria omistavan metsänomistajan täytyy laatia metsäsuunnitelma ja ilmastohyötyanalyysi sekä suojella 20 % metsäpinta-alastaan.

Kuka maksaa nämä suunnitelmat sekä metsätalouden ulkopuolelle jäävän metsän tuoton? Metsänomistaja!

Olen vähän ymmälläni vihreiden kommenteista, että metsänomistaja voi valita kenelle puunsa myy. Tämähän ei ole valintakysymys vaan pakkopullaa. Kaikki metsäyhtiöt tarvitsevat rahoitusta ja nämä kestävän metsätalouden sekä ympäristöystävällisesti tuotetun puutavaran vaatimukset valuvat yksityisen metsänomistajan hartioille eli kukkarolle.

“Metsäteollisuus ei ole tyytyväinen”

Suomessa on metsiä suojeltu Natura-ohjelman (pakollinen) sekä vapaaehtoisten suojeluohjelmien mukaisesti. Näitä jo suojeltuja kohteita ei ymmärtääkseni oteta mukaan näihin suojeltaviin kohteisiin.

Minun mielestäni nämä taloudelliset vaatimukset metsänomistajille ovat kohtuuttomat. Myöskään metsäteollisuus ei ole tyytyväinen näihin vaatimuksiin.

Mitä tapahtuu Suomen puuhuollolle? Jos nämä vaatimukset sekä kustannukset sälytetään metsänomistajan harteille, niin myykö metsänomistaja puuta vai antaako metsänsä ränsistyä näiden kustannusten pelosta?

Kaikki yksityiskohtaiset vaatimukset puuta ostavan yrityksen sekä metsänomistajien velvoitteista eivät ole ihan vielä selvillä. Nämä vaatimukset ja velvoitteet täsmentyvät myöhemmin.

Marja Tolonen

Hausjärvi