Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidevieras Aino-Kaisa Pekonen (vas.): Hallitus on tehnyt merkittäviä uudistuksia koronasta huolimatta

Tällä hetkellä eduskunnassa käsitellään valtion ensi vuoden budjettia. Samalla taloustilanne näyttää poikkeuksellisen hyvältä. Työllisyysaste on historiallisissa huippulukemissa, vaihtotase paranee, velkasuhde pienenee ja bruttokansantuote on ylittänyt koronaa edeltäneen tason.

Hyvästä taloustilanteesta on paljolti kiittäminen hallituksen oikea-aikaista ja hyvin mitoitettua talouspolitiikkaa.

Koronapandemian alkuaikoina pelättiin huomattavasti toteutunutta syvempää talousromahdusta. Synkimmissä arvioissa kummittelivat jopa 10 prosentin pudotukset. Lopulta selvittiin huomattavasti vähemmällä ja EU-maiden keskiarvoa pienemmällä velanotolla.

Vaikka monet joutuivat lomautetuiksi, osa pitkäksikin aikaa, ja monet menettivät työnsä, mikä on aina valtava vastoinkäyminen kenelle tahansa, pystyttiin massatyöttömyydeltä ja konkurssiaallolta välttymään.

Hallitus onnistui säilyttämään työpaikkoja yritysten kustannustuella ja helpotti lomautettujen ja työnsä menettäneiden tilannetta korottamalla työttömyysturvan suojaosaa ja poistamalla omavastuuajan ja enimmäispäivien kulumisen määräajaksi sekä myöntämällä työttömyysturvan väliaikaisesti myös yrittäjille.

Koronan aiheuttamia vahinkoja on helpotettu myös kuntien sote-palveluihin ja kouluille myönnetyllä lisärahoituksella ja kaikkein köyhimmille, eli toimeentulotukea saaville, myönnetyllä epidemiakorvauksella.

Talouskriiseistä on tutkitusti vaarana seurata työllisyyden ja tuotannon jääminen pitkäaikaisesti kriisiä edeltänyttä tasoa matalammalle tasolle. Näin on arvioitu tapahtuneen Suomessa niin 90-luvun laman kuin 2000-luvun finanssikriisin seurauksena.

Nyt on kuitenkin nähtävissä, että koronapandemian aiheuttaman talouskriisin osalta tällaista työttömyyden jumahtamista on pystytty Suomessa hallituksen toimin välttämään. Vasemmistolainen talouspolitiikka siis toimii.

“Henkilökohtaisesti tärkeitä”

Vaikka tätä vaalikautta on määrittänyt koronakriisi ja siihen reagoiminen, on hallitus siitä huolimatta saanut toteutettua myös merkittäviä uudistuksia, joista hallitusta muodostettaessa sovittiin. Niissä näkyy vahvasti vasemmistoliiton kädenjälki.

Nyt käsiteltävästä ensi vuoden budjetista löytyvät muun muassa perhevapaauudistus ja maksuton toinen aste. Molemmat vasemmistoliitolle ja myös minulle henkilökohtaisesti tärkeitä uudistuksia.

Sain itse olla ministerinä valmistelemassa ja antamassa eduskunnalle esitystä perhevapaauudistukseksi. Perhevapaajärjestelmän uudistaminen yhdenvertaisemmiksi ja lapsiperheitä paremmin tukevaksi hyväksyttiin viime viikolla ja se tulee voimaan ensi vuonna.

Maksuton toinen aste on ollut vasemmistoliitossa tavoitteemme jo vähintään 2000-luvun alusta, ja nyt syksyllä aloittaneille oppilaille se on todellisuutta.

“Riskialttiin kaivostoiminnan hyödyt Suomeen”

Valtion ensi vuoden budjetista löytyy myös monta muuta hyvinvointivaltiota vahvistavaa ja köyhimmän asemaa parantavaa menokohdetta. Muun muassa perusterveydenhuollon seitsemän vuorokauden hoitotakuuseen, sote-palveluiden kehittämiseen ja lastensuojelun työntekijöiden mitoitukseen tullaan panostamaan.

Lisäksi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laadun parantamiseen, oppilas- ja opiskelijahuollon palveluiden vahvistamiseen sekä ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaamiseen on varattu määrärahoja.

Budjetista löytyy myös merkittäviä ilmastoon ja ympäristöön vaikuttavia rivejä, kuten täyssähköautojen vapauttaminen ajoneuvoverosta, öljylämmityksen luopumistuki ja uusi kaivosvero, jolla huolehditaan, että riskialttiin kaivostoiminnan hyödyt jäävät varmasti Suomeen.

Lisäpanostuksia tarvitaan edelleen muun muassa sosiaali- ja terveydenhuoltoon, ja erityisesti pitkäjänteiseen köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn sekä kipeästi ilmastopäästöjen vähentämiseen, mutta paljon on jo tehty – koronasta huolimatta.

Aino-Kaisa Pekonen

kansanedustaja (vas.)

Riihimäki