Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sari Raution (kok.) mielipide: Euroopan nuorten teemavuosi 2022 todeksi

Euroopan komissio on ehdottanut, että vuosi 2022 on ”Euroopan nuorison teemavuosi”. Vuoden tavoitteet ovat nuorten kannustaminen osallistumaan demokratiaan ja kansalaistoimintaan sekä nuorten henkilökohtaisen, sosiaalisen ja ammatillisen kehityksen tukeminen vihreämmässä, digitaalisemmassa ja osallistavammassa unionissa.

Siksi kaikki mitä teemme – Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta elpymispakettiin – tähtää nuorten tulevaisuuden turvaamiseen.

EU:lla on jo kansainvälinen opiskelijoiden vaihtoon tarkoitettu Erasmus-ohjelma, josta tuetaan muun muassa korkeakouluopiskelijoita ja peruskoululaisia. Erasmuksen rahoitus kaksinkertaistettiin uudessa, vuosille 2021–2027 ulottuvassa EU-budjetissa.

Nuoria varten luodaan uusi kansainvälisen työvaihdon ohjelma, jonka nimeksi tulee Alma. Alman kautta nuori voi hankkia määräaikaista työkokemusta jossain toisessa jäsenvaltiossa.

Alman kautta vaihtoon pääsevät esimerkiksi “he, joilla ei ole työtä tai jotka eivät ole missään koulutuksessa”. Tämän huomioiminen myös meidän valinnoissamme on tärkeää. Tulevaisuuden kestävän kasvun paras tae on jokaisen nuoren saaminen mukaan työelämään räätälöityjen opinpolkujen kautta.

Vahvaa paikallista toimintaa

Koronakriisi on iskenyt rajusti nuorten työllisyyteen ja henkiseen hyvinvointiin. EU-komissio aikoo esittää, että nyt kannustetaan erityisesti niitä nuoria, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle.

Tämä ei onnistu ilman vahvaa paikallista toimintaa. EU:ssa alue- ja paikallishallintoa edustava Euroopan alueiden komitea on korostanut, että kunnilla olisi oltava mahdollisuus saada rahoitusta hankkeille, joilla pyritään tukemaan paikallisia nuorisoaloitteita vuoden 2022 aikana ja sen jälkeen.

Kehotammekin kaikkia kuntia liittymään mukaan Euroopan nuorison teemavuoteen erityisesti koulutuksen ja nuorisotyöllisyyden näkökulmasta. Myös hyvinvointialueuudistuksessa nuorten asema on huomioitava – muutenkin kuin lakisääteisen nuorisovaltuuston kautta.

Nuoria on kuultava

Teemavuoden tavoitteena on myös vahvistaa nuorten osallistumista demokraattiseen päätöksentekoon ja kansalaisyhteiskunnan toimintaan.

Koska Euroopan tulevaisuus on nuorissa, heiltä on kuultava meneillään olevassa EU:n tulevaisuuskonferenssissa.

Valtioneuvoston Eurooppa olemme me -kiertueen paikallistapahtumista monet onkin suunnattu erityisesti nuorille.

Alueiden komitean perustama nuorten paikallispäättäjien verkosto on antanut omat suosituksensa konferenssille.

Sari Rautio

Alueiden komitean jäsen,

aluevaaliehdokas (kok.)

Hämeenlinna