Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Kevyen liikenteen keskiöön Hämeenlinnassa täytyy nostaa ne, jotka sinne kuuluvat: lapset ja nuoret

Olen seurannut keskustelua pyöräteiden ja autojen vastakkainasettelusta. Keskustelu pyörii mielestäni aivan liikaa ongelman ytimen ulkopuolella. Mietitään sitä, pyöräilevätkö aikuiset ihmiset kauppoihin tai viinilasilliselle vai menevätkö omalla autolla ja julkisilla.

Kuskailen nuorisoa eri opinahjoihin ja harrastuksiin autolla “puoliammattilaisena”. Voin kertoa, että pyöräileviä sekä käveleviä lapsia ja nuoria on kelistä riippumatta pilvin pimein aamuhämärissä sekä liikuntapaikkojen ympäristössä iltaisin.

Samaan aikaan, kun ollaan huolissaan lasten liikkumisesta, keskustan koulujen ja hallien ympäristöt eivät todellakaan palvele pyöräilijää tai kävelijää, varsinkaan turvallisuudeltaan. Sujuvuus ja nopeus on jo utopiaa, pyöräilijä kiertää täällä aina, autoilijan reitti menee suorinta tietä.

Olisiko mitenkään mahdollista, että suunnittelun ja ennen kaikkea poliittisten päätösten lähtökohta olisi ottaa huomioon sen ryhmän etu, joka tälläkin hetkellä kuluttaa ylivoimaisesti eniten niitä kevyen liikenteen väyliä? Eli lasten ja nuorten.

Heille se autolla liikkuminen ei ole vaihtoehto.

Jukka Paakkola

nuorten liikuttaja

Hämeenlinna