Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hävittäjäkauppa avaa ovia suomalaisyrityksille

500 yritystä on ilmoittautunut olevansa kiinnostunut teollisesta yhteistyöstä. Kanta-Hämeeseen liiketoimintahyötyä tulee ainakin välillisesti.

F-35-hävittäjäkauppa on muutakin kuin Puolustusvoimien rahareikä.

Se tuo Suomeen uutta teknologiaa ja kaupan myötä teollista yhteistyötä.

Hävittäjäkauppa tarkoittaa muun muassa sitä, että suomalaisyritykset saavat mahdollisuuden päästä Yhdysvaltojen puolustusteollisuuden markkinoille. Tämä on harvinaista, etenkin, kun se voi aukaista ovia globaaleille vientimarkkinoille, jos asiat tehdään oikein.

Hornet-hävittäjäkaupan ehtona oli vuonna 1992, että amerikkalaisen myyjän pitää hankkia suomalaisyhtiöiden tuotteita vastaavalla kauppasummalla.

Tuolloin vastakaupoissa oli mukana noin 200 suomalaista yritystä, jotka veivät rapakon taakse kuka mitäkin hyödykettä, palvelua tai kulttuurielämystä.

Nyt maailma makaa eri tavalla. EU:n puolustus- ja turvallisuusdirektiivi kieltää suorat vastakaupat, koska se vääristäisi kilpailua. Sen sijaan EU sallii teollisen yhteistyön, jonka vähimmäisosuuden Suomi on määritellyt 30 prosenttiin. Euroista puhuttaessa se on lähes kolme miljardin yhteistyökuvio.

Lisäksi Suomi on määritellyt, että yhteishankkeiden on lisättävä puolustuskykyä.

Tuore hävittäjäkauppa tuo teollista yhteistyötä eri arvioiden mukaan suoraan 4 500 henkilötyövuotta ja välillisesti 1 500 henkilötyövuotta.

Business Finlandille on ilmoittautunut jo 500 suomalaisyritystä kiinnostuksestaan yhteistyöhön. Mahdollisuudet siis nähdään sekä siviili- että puolustusalan yrityksissä.

Patria hyötyy kaupasta eniten, mutta mukana yhteistyössä on lukuisia suomalaisia yrityksiä. Lisäksi mukana on VTT ja korkeakouluja, jotka osaltaan ovat mukana tutkimus- ja kehitystyössä.

Patria on kehittänyt panssariajoneuvoihinsa häivetekniikkaa Kanta-Hämeessä. Onkin mahdollista, että lähes näkymättömästä F-35 koneiden häivetekniikasta tarttuu uutta osaamista myös Patrialle. Myös Kongsberg, jonka yksikkö on Hämeenlinnassa, valmistaa hävittäjiin ohjuksia.

Hävittäjäkaupan liiketoimintahyödyt näkyvätkin todennäköisesti välillisesti Kanta-Hämeessä. Se tarkoittaa työtä ja veroeuroja.