Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympialaisten ympärillä riittää kysymyksiä – Kisahuumassa on lässähdyksen merkkejä

Pekingin talvikisoihin on aikaa enää reilu kuukausi. NHL-jääkiekkoilijat ovat jäämässä pois. Haluavatko muut urheilijat mukaan?

Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.2.–20.2.2022. Aikaa suurtapahtuman alkuun on enää reilu kuukausi, mutta urheilujuhlaa nostattavan tunnelman sijasta ilmassa leijuu enemmän kysymysmerkkejä.

Jääkiekkoturnausta odotettiin vesi kielellä: mitä syntyy, kun riihimäkeläisen kultavalmentajan Jukka Jalosen menestyksekkääksi osoittautunut joukkuepelin osaaminen yhdistyy parhaiden suomalaisten NHL-pelaajien kanssa.

Tältä haaveelta vedettiin matto alta. Useat pohjoisamerikkalaismediat uutisoivat lähteisiinsä vedoten sarjan ja pelaajayhdistys NHLPA:n sopineen, etteivät NHL-pelaajat lähde Pekingin talvikisoihin.

Päätöksen syyksi kerrottiin NHL:ää koetteleva koronatilanne.

Urheilijoiden tiedetään aprikoineen järjestäjämaasta kantautuneita tietoja, jonka mukaan olympialaisissa koronatautiin sairastunut voi joutua viettämään karanteenissa Kiinassa jopa 3–5 viikkoa, eikä maasta saa poistua kuin Kiinan terveysviranomaisten annettua siihen luvan.

Voi hyvinkin olla, että tätä eivät purematta niele myöskään esimerkiksi Euroopasta saapuvat urheilijat.

Osaltaan kisatunnelmaa latistaa myös se, että pandemiatilanteesta johtuen Pekingiin ei päästetä ulkomaalaisia kisaturisteja. Edessä saattaa siis hyvinkin olla viime kesänä Tokiossa pidettyjen, vuodella siirrettyjen kesäolympialaisten kaltainen tilanne, jossa urheillaan tyhjille katsomoille.

Luntakaan ei ole. Brittilehti The Guardian kertoi aiemmin, että Pekingin talviolympialaisten tekolumen valmistukseen vaaditaan yli 200 miljoonaa litraa vettä.

Kiinan ihmisoikeustilanne herättää kritiikkiä ja huolta. Esillä on ollut eritoten uiguurivähemmistön alistaminen.

Ainakin Yhdysvallat, Britannia, Australia ja Kanada ovat ilmoittaneet boikotoivansa Pekingin olympialaisia diplomaattisella tasolla.

Kiinaa kritisoitiin jo vuoden 2008 Pekingin kesäolympialaisten yhteydessä. Maailman suurimman urheilutapahtuvan toivottiin parantavan tilannetta, mutta jokainen voi näin 13 vuotta myöhemmin arvioida, miten hyvin tuossa tavoitteessa on onnistuttu.