Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsiperheiden avuntarpeesta puhutaan, mutta tekoja on vähän – Toimivat peruspalvelut maksavat itsensä takaisin

Yhteiskunnalle on moninkertaisesti edullisempaa järjestää perustason palveluja kuin jättää ongelmat kasvamaan erityissairaanhoidon vastuulle.

Joulun pyhät aiheuttavat monelle stressiä ja ahdistusta. Se heijastuu läheisiin. Lasten joululoma voi myös lisätä kaaosta, kun päivittäisiä rutiineja ei ole.

Monissa perheissä loma ei välttämättä olekaan lapsille rentoa aikaa vaan voi lisätä ahdistusta ja psyykkistä oireilua, jos kotona ei ole hyvä olla.

Hämeen Sanomat kertoi (19.12.) perhekuntoutus Polusta, jonne pääsee ilman lähetettä.

Kyse on matalan kynnyksen palvelusta, johon yleensä osallistuu koko perhe. Palvelun pariin hakeutumisen syyt vaihtelevat. Joillakin perheillä on vuorovaikutusongelmia, toisilla haasteita erityislapsien kasvatuksessa tai tunnesäätelyssä.

On erittäin arvokasta, että helposti saavutettavia palveluja on tarjolla.

Moni alan asiantuntija onkin sanonut, että monelle lievästi oireilevalle lapselle riittäisi perustason oikea-aikainen apu. Sitä ei kuitenkaan ole riittävästi tarjolla, vaikka aihe on nostettu keskusteluun.

Ne, jotka hoitoon pääsevät, ovat usein entistä vaikeampia tapauksia. Välissä on suuri joukko lapsia ja nuoria, jotka voisivat saada eväitä loppuelämäänsä varten, jos peruspalveluja ja turvallisia aikuisia olisi tarjolla ja lähettyvillä.

Yhteiskunnalle perustason palveluiden tuottaminen olisi moninkertaisesti edullisempaa kuin antaa psyykkisten ongelmien kasvaa erikoissairaanhoitoa vaativiksi.

Onkin kummallista, että vaikka asiasta keskustellaan, tekoja on varsin vähän.

Hyviäkin uutisia silti kuuluu. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki lisää kuraattoreiden ja psykologien vakansseja neljällä tammikuussa. Jatkossa kaupungissa työskentelee kahdeksan kuraattoria ja kuusi psykologia.

Kaupunki myös tiedotti ennen lomia, mistä neuvoja tai apua voi lomalla tiedustella. Tarjolla on esimerkiksi päivystyspuhelin, jossa arvioidaan lapsiperheiden palvelutarvetta. Sosiaali- ja kriisipäivystys on akuutteja tilanteita varten.

Verkossa ja puhelimitse on apua tarjolla lapsille ja nuorille. Niistä opetustoimi informoi Wilman välityksellä sekä nuoria että vanhempia.

Jokaisen aikuisen pitää pitää silmänsä ja korvansa auki ja puuttua lasten hätään.