Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juha Isosuon (kok.) aluevaalimielipide: Otetaan elämänkaarimalli käyttöön tulevilla hyvinvointialueilla

Kanta-Hämeen hyvinvointialue on perustettu suoraan lailla 1.7.2021. Palvelut ja toiminnot kuitenkin siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä 1.1.2023. Silloin Kanta-Hämeen hyvinvointialueen palvelukseen siirtyy noin 6 500 sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen ammattilaista 16 eri työnantajalta.

Se on aivan valtava muutos, sillä vastaanottava organisaatio ei ole valmis, vaan siitä päätetään vasta aluevaalien jälkeen ensi keväänä.

Iso ja monitasoinen organisaatiomuutos

Kokemuksesta tiedän, että ison organisaatiomuutoksen toteuttaminen on monitasoinen asia yt-neuvotteluineen, omaisuusjärjestelyineen ja sopimussiirtoineen. Monenlaisia työvaiheita ja kitkaa syntyy väistämättä monen organisaatiokulttuurin yhdistämisessä.

Tietojärjestelmien yhdistäminen vaatii aikaa, osaamista ja rahoitusta. Palveluiden varmistaminen ilman toimivia tietojärjestelmiä on käytännössä mahdotonta sekä tietosuojan että toiminnanohjauksen kannalta.

Häiriötön palveluiden siirto varmistettava

Tässä muutoksessa ehdottomasti tärkein asia on varmistaa mahdollisimman häiriötön palveluiden siirto hyvinvointialueelle. Se edellyttää kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueen saumatonta yhteistyötä.

Hyvinvointialueen valmisteluorganisaatio tekee nyt parhaansa edistääkseen palveluiden siirtoa ja toiminnan käynnistymistä. Iso ongelma on kuitenkin valtiolta haetun valmistelurahoituksen riittämättömyys. Tämä näkyy erityisesti kriittisen ICT-rahoituksen riittämättömyytenä ja siinä, että ensi vuodelle esitetään alijäämäistä talousarviota.

Valtion rahoituksesta ei ole mitään sitovaa päätöstä, joten talousarvion tasapaino kuuluu “toivotaan”-osastoon. Selkeä viesti on kuitenkin se, ettei lisärahoitusta ole myöhemminkään odotettavissa.

Uusille aluevaltuutetuille jää lyhyt perehtymisaika

Hyvinvointialueen organisointi ja toiminnan käynnistäminen tapahtuu ennen näkemättömällä kiireellä heti aluevaalien jälkeen.

Uusille aluevaltuutetuille jää hyvin lyhyt aika perehtyä laajaan kokonaisuuteen ennen kuin päätökset on tehtävä. Päätösten siirtämiselle ei ole vara-aikaa, jotta palvelut saadaan toimimaan halutulla tavalla.

Ehdokkaiden on jo nyt hyvä miettiä asiaa laajemmin kuin yhden yksittäisen palvelun järjestämisen kannalta.

Esitän elämänkaarimallia yleiseksi toimintamalliksi

Esitän, että palveluiden järjestämisen yleiseksi toimintamalliksi valitaan elämänkaarimalli.

Tässä mallissa lasten ja nuorten palvelut ovat yksi ymmärrettävä kokonaisuus ja ikäihmisten palvelut toinen iso, toimiva kokonaisuus. Oma kokemukseni tästä mallista on hyvin myönteinen, mutta ymmärrän kyllä, ettei mallia voi suoraviivaisesti kaikkiin palveluihin sovittaa.

Elämänkaarimallin avulla voidaan sitoa yhteen hyvinvointialueen järjestämät palvelut ja kuntien vastuulle jäävät palvelut. Asiakkaat ja asukkaat ovat yhteiset, joten asiakasnäkökulman pitää ohjata toimintaa hallintomallista riippumatta.

Ennaltaehkäisy on kytkettävä kokonaisuuteen

Ennaltaehkäisevien toimien kytkeminen tähän kokonaisuuteen on välttämätöntä palvelun tuottajasta riippumatta. Tähän toimintamalliin on helppoa ottaa mukaan myös yksityiset palvelutuottajat ja kolmannen sektorin toimijat.

Odotan, että hyvinvointialueen poliittinen organisaatio muodostetaan lautakuntamallin mukaisesti. Tällöin voidaan osallistaa myös muita kuin suoraan vaaleissa menestyneitä mm. alueellisen edustavuuden kannalta. Tällöinkin puheenjohtajien, varapuheenjohtajien ja enemmistön toimielimen jäsenistä tulee olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja, jotta vaalitulos toteutuu demokratian mukaisesti.

Tässä vaiheessa kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että yhdessä toimimme äänestysaktiivisuuden kohottamiseksi. Hyvä kantahämäläinen; muista äänestää aluevaaleissa.

Juha Isosuo

aluevaaliehdokas (kok.)

Hämeenlinna