Kouluissa tapahtuva kiusaaminen, psyykkinen- ja fyysinen väkivalta, aiheuttaa uhrille mittavia henkisiä taakkoja ja jopa loppuelämän kestäviä traumoja sekä minäkuvaongelmia.
Ei ole yhteiskunnallisesti kestävää, että muutaman, mahdollisesti joko henkisistä tai sosiaalisten olojen ongelmista kärsivän oppilaan toimesta myös moni aikaisemmin terve lapsi tai nuori saa psyykkisiä ongelmia.
Tämän tilanteen on annettu jatkua jo nyt liian kauan.
Kiusaamiseen ei ole löytynyt toimivaa ratkaisua
Ongelmiin ei ole toimivaa ratkaisua tuonut Kiva Koulu -järjestelmä, eikä edes Etelä-Karjalan malli (rikosilmoitukset ja korvausvaatimukset).
Väkivaltaisilla oppilailla voi usein olla taustalla monia eritasoisia, jopa todella vakavia ongelmia. Aggressioihin turvautuvan oppilaan itsensä sekä muiden vuoksi, pitää näihin ongelmiin puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Kaikille on pystyttävä takaamaan opiskelurauha ja turvallinen koulunkäynti.
Mikäli taustalla on henkisiä ongelmia, ei oikea ratkaisu ole ensisijaisesti rikosilmoituksen teko eikä korvausvaatimukset.
Aggressiivisesti käyttäytyvä oppilas hyötyy enemmän asianmukaisesta avusta sekä käytöstä korjaavien keinojen tarjoamisesta.
Lisäksi oppilaan kotiolot on joissakin tapauksissa syytä kartoittaa, jotta mahdollinen elinympäristön turvattomuus ei kostaudu aggressiivisena käytöksenä toisia lapsia tai nuoria kohtaan.
Voi ehkäistä psyykkisiä häiriöitä ja syrjäytymistä
Näillä toimilla voimme lisäksi ennaltaehkäistä laajalti mahdollisia myöhempiä psyykkisiä häiriöitä sekä syrjäytymisen riskejä. Toimet vähentäisivät myös mahdollisia uhreja ja auttaisi itse aggressiiviseen käytökseen turvautuvaa tahoa.
Toistuvasti psyykkistä ja fyysistä väkivaltaa harjoittava peruskoulun oppilas, tulisi aina ohjata joko koulupsykologin tai -kuraattorin vastaanotolle psyykkisten häiriöiden poissulkemiseksi sekä mahdollisen sosiaalisen tuen tarpeen arviointiin.
Minna Heinonen-Pesonen
(kok.)
Hämeenlinna