Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Olen järkyttynyt siitä, millä tolalla päihdepalvelut ovat – Saako Hämeenlinnassa apua päihdeongelmiin?

Mennyt kesä oli melko kuiva, mutta osalle suomalaisista se kului jälleen kosteissa merkeissä. Kesälomien päättyminen saattaa joillekin olla havahduttava hetki sen huomaamiseen, että oma alkoholinkäyttö on ollut itselle tai läheisille haitallista ja sen vähentämiseen tai lopettamiseen tarvittaisiin ulkopuolista apua.

Olen järkyttynyt siitä, millä tolalla Hämeenlinnan päihdepalvelut ovat. A-klinikka on jo usean kuukauden ajan ilmoittanut verkkosivuillaan, että he palvelevat toistaiseksi vain päivystysvastaanottona ja kaikki varatut ajat siirretään.

Onko kaupunki puuttunut asiaan?

Onko kaupunki palveluiden ostajana puuttunut asiaan? Pelkät päivystysajat eivät ole millään tavalla riittävä tuki päihdeongelmien hoitoon ja kuntoutukseen.

Näen ylipäätään ongelmallisena sen, että päihdehuollon avopalvelut ovat ainoa keskeinen sosiaali- ja terveyspalveuiden sektori, jota ei tuoteta kaupungin omana toimintana.

Päihdepalveluiden yhteistyö muiden sektorien, ennen kaikkea mielenterveyspalveluiden, kanssa on kuitenkin merkittävää enkä usko sen nykyisellään onnistuvan toivotunlaisella ja asiakkaiden edun mukaisella tavalla.

Hyvin usein mielenterveyden haasteet kulkevat käsi kädessä päihteidenkäyttöön liittyvien ongelmien kanssa. Valitettavan usein käy niin, että ihminen ei lopulta saa apua kumpaankaan, kun hänet ohjataan toisen palvelun piiriin sen sijaan, että hänen kanssaan tehtäisiin yhteistä suunnitelmaa siitä, millä tavalla häntä autetaan kokonaisvaltaisesti ja oikea-aikaisesti.

Odotan hyvinvointialueelta parempaa

Laitan toivoni tulevaan hyvinvointialueeseen. Odotan Kanta-Hämeen hyvinvointialueen järjestävän päihdepalvelut itse ja panostavan vahvaan päihde- ja mielenterveyspalveluiden integraatioon.

Päihteidenkäytön aiheuttamat taloudelliset ja inhimilliset kustannukset Suomessa ovat merkittävät. Lapsiperheiden palvelutarpeen lisääntymisestä ja esimerkiksi kodin ulkopuolisten sijoitusten määrän kasvusta on kannettu paljon huolta.

Lapsiperheiden varhaiseen tukeen ja lastensuojelun kehittämiseen on pyritty panostamaan. Nyt olisi vuoro kääntää katse myös lapsiperheiden aikuisille suunnattuihin päihde- ja mielenterveyspalveluihin ja saattaa ne määrältään ja laadultaan riittävälle tasolle.

Oikea hetki menee odotellessa ohi

Olemme vanhempien päihteidenkäytön varjossa kasvaville lapsille sen velkaa, että apua on tosiasiallisesti saatavilla silloin kun vanhempi sen piiriin hakeutuu.

Päihdeongelmien luonteeseen kuuluu, että oikea hetki ottaa apua vastaan voi hyvinkin mennä odotellessa ohi ja paljon inhimillistä kärsimystä tapahtua ennen seuraavaa.

Maria Martti

sosiaalityöntekijä (YTM)

Hämeenlinna

Lue myös: Hämeenlinnan seudulla on jo vuosia jatkunut synkkä kehitys ja sen vuoksi A-klinikkakin tarvitse entistä isommat tilat (19.7.2021)