Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin heittää vain bensaa kohun liekkeihin – Käyttäytymisen perusteella arvioidaan päättäjien toimintakykyä

Pääministeri Sanna Marinille (sd.), hänen puolueelleen ja koko Suomelle olisi eduksi, jos vihdoin jokaisella turulla ja torilla lakattaisiin vääntämästä kättä hänen biletyksestään. Vielä mitä! Pääministeri heittää itse bensaa kohun liekkeihin omalla esiintymisellään.

Marin murtui lähes täysin puhuessaan keskiviikkona Lahdessa puolueensa toritapahtumassa. Vastaava hakee vertaistaan niin kotimaisesta kuin ulkomaisestakin politiikasta.

Suunnanmuutos aikaisempaan kohun kommentointiin on hämmentävän jyrkkä. Vielä tiistaina hän pyysi vain ilmeisen pakon edessä anteeksi Kesärannassa otettua valokuvaa, jossa kaksi vähäpukeista naista suutelee. Kuva oli jatkoa aikaisemmalle sosiaalisen median kautta levinneelle kuvamateriaalille.

Pääministeri jakaa jyrkästi kansalaisten mieliä ja nyt vielä monin verroin aikaisempaa enemmän.

Johtavien poliitikkojen puheet ovat kovin harvoin spontaaneja, vaan sekä puheiden sisältö että esitystapa ovat suunniteltuja. Herkistyminen jo poliittiseksi luottamuspulaksi paisumassa olevassa asiassa näyttää vahvasti yritykseltä vedota ihmisten tunteisiin.

“Minä olen ihminen, ja myös minä kaipaan näiden synkkien pilvien keskelle iloa ja valoa ja hauskuutta.” Niinhän kaikki kaipaavat! Ei tässä mistään ilon kieltämisestä ole kysymys, vaan siitä, mikä on Suomen pääministerille sopivaa ja mikä ei.

Näin keskeisessä asemassa olevat vallanpitäjät ovat maailman sivu joutuneet ottamaan huomioon, että he ovat jatkuvasti julkisen arvioinnin kohteina, myös yksityiselämässään. Ei se mitään uutta ole.

Suomen pääministeri on saanut jo tähänkin mennessä runsaasti kansainvälistä huomiota. Se on ollut varsinkin aluksi sekä hivelevää että ylistävää, varmaan pääosin täydestä syystä.

Käyttäytymisen perusteella arvioidaan päättäjien toimintakykyä, etenkin kansainvälisesti erittäin kriittisissä tilanteissa.

On kannettava vakavaa huolta, jos maan istuvan hallituksen pääministeri luonnehtii, että kulunut viikko “ei ole ollut helpoin hänen elämässään”.

Toki toivoisi, että pääministerin keskeisimpiä koetinkiviä olisivat olleet koronakriisi ja Suomen itänaapurin jo puoli vuotta jatkanut raakalaismainen hyökkäyssota. Raskailla ajoilla on varmasti osuutensa, kun pääministerillä kuohui yli. Marinin käytös ei ole kuitenkaan lisännyt kansalaisten luottamusta, päinvastoin. Luottamuksen voi poliitikko menettää vain kerran.