Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkölasku on tehokas säästökannustin – Pienilläkin teoilla voi saada paljon aikaiseksi

Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainassa kiihdyttää inflaatiota ja kallistaa energian hintaa niin tuntuvasti, että tulevasta talvesta ennakoidaan vaikeaa niin kuluttajille kuin elinkeinoelämälle kaikkialla Euroopassa. Tätä ennakoiden päättäjät ja asiantuntijat ovat myös meillä alkaneet jo valmistella kansalaisia sen varalta, että poikkeuksellinen aika tulee edellyttämään kaikilta poikkeuksellisia tekoja, jotta siitä selvitään kunnialla.

Poliitikoilta on viime viikkoina kuultu käytännössä päivittäin ehdotuksia, miten inflaation ja erityisesti sähkön kallistumisen pahiten kurittamia ihmisiä voitaisiin auttaa selviytymään taloudellisesti kylmän talven tuolle puolen. Keinoihin palataan alkaneella viikolla Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjettiriihessä.

Myös tavalliset ihmiset voivat tehdä oman osansa, jotta energiaa riittäisi kaikille, eikä sen hinta kohoaisi taivaisiin asti. Tätä vauhdittaakseen valtiovalta on aloittamassa erityisen energiansäästökampanjan aivan 1970-luvun alkupuolen öljykriisin malliin. Kampanjan alkutahdit lyötiin viime viikolla, mutta täydellä tehollaan se polkaistaan käyntiin vasta lokakuussa, ilmojen oletettavasti jo viilennyttyä tuntuvasti nykyisestä.

Pienilläkin teoilla voi saada paljon aikaiseksi. Jos jokaisen kotitalouden sisälämpötilaa lasketaan asteella, energiaa säästyy kautta maan tuntuvasti, ja sillä on merkittävä vaikutus niin hintaan kuin riittävyyteen. Samaan konstiin turvauduttiin jo kylmänä talvena 1973–74 ilman, että suomalaisten elämä järkkyi siitä millään tavalla.

Useimmat muutkin Turun kampanja-avauksessa kuullut säästöneuvot kuulostivat tutuilta ainakin niiden korviin, jotka muistavat, mitä Suomessakin tapahtui liki 50 vuotta sitten. Hyviä keinoja ovat edelleen esimerkiksi ajonopeuksien hidastaminen ja lämpimän käyttöveden säästäminen sekä kodin sähkölaitteiden käytöstä tinkiminen. Pussillinen uusia konsteja on luvassa kampanjan viralliseen aloitukseen mennessä, ja niitä valtio aikoo tarjota myös energian suurkuluttajille kuten kunnille ja yrityksille sekä myös itselleen.

Suurkuluttajat ovat säästötalkoissa avainasemassa, mutta ei tavallisten suomalaistenkaan kannata vähätellä omaan rooliaan. Jos ei muuten, niin viimeistään omaa sähkölaskua lukiessaan jokainen kuluttaja tulee ensi talvena havaitsemaan, että energian säästäminen kannattaa aina ja varsinkin näinä aikoina. Ja sekin on hyvä pitää mielessä, että mitä vähemmillä koettelemuksilla Suomi ja koko vapaa Eurooppa selviävät ensi talvesta, sitä kovempi takaisku se on Vladimir Putinille.