Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 18.9.2022: Ylimääräinen kiva karsitaan kuntalaisilta

Kylmää kyytiä. Siihen kuntalaisten tulee varautua, kun kuntien talousarvioita valmistellaan.

Juustohöylällä on leikattu jo vuosikausia ja niukkuudesta on ollut vaikea jakaa, mutta nyt eletään vieläkin vakavampia aikoja.

Muun muassa Hämeenlinna on luopumassa torijäästä ja tekojääradan suunnitelmat pannaan jäihin tulevalla talvikaudella.

Kyse on siitä, että viranhaltijat kääntävät kivet ja kannot säästääkseen paitsi sähköä myös karsiakseen kunnan kuluja.

Taustalla ovat tietenkin energiakriisi, inflaatio ja kuntien talousahdinko. Korona ja Ukrainassa käytävä Venäjän hyökkäyssotakin painavat kuntien taloudessa. Edelleen kärsitään esimerkiksi komponentti- ja materiaalipulasta, joka johtaa muun muassa siihen, että esimerkiksi kuntien rakennustyömailla kustannukset karkaavat.

Tällä viikolla Hämeenlinnan kaupunki kertoi luopuvansa maakaasu- ja öljylämmityksestä kiinteistöissään. Investointi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa ja yleinen maailmantilanne vauhditti sen tekemistä. Se on pelkästään hyvä askel kohti hiilineutraalimpaa kaupunkia.

Aikaisemmin kesän lopulla keskusteltiin myös uimahalleista. Todennäköisesti kaikkia saunoja ei lämmitetä talvikaudella samaan aikaan, vaan energiaa yritetään säästää sieltä, mistä se on mahdollista. Vedenlämpötilaan ei kuitenkaan aiota koskea. Sama homma on kaikissa kantahämäläisissä uimahalleissa.

Koululaisetkin jo varautuvat panemaan villaa ylle yhä enemmän talven tullessa. Saa nähdä joutuvatko koulut luopumaan myös pipokiellosta sisätiloissa, jos ja kun sisälämpötiloja lasketaan.

Kyse ei siis ole kovin vakavista asioista, vaikka jotkut leikkaukset saattavatkin osua omaan nilkkaan tai mukavuusalueelle.

Mitkä ovat kunnan ydintehtävät? Tätä asiaa kuntapäättäjät joutuvat puntaroimaan yhä tarkemmin ja huolellisemmin.

Tuleva syksy näyttää, miten päättäjät reagoivat viranhaltijoiden esityksiin. Edessä on vaikeita päätöksiä, joissa pitää pitää pää kylmänä.

Nyt karsitaan ylimääräinen kiva kuntalaisilta. Ongelma on vain se, että yleensä kerran leikattuja palveluita ei enää myöhemmin palauteta. Se voi olla monelle päättäjälle vaikea paikka.