Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönotto on iso haaste mutta luonteva askel kännykkäsukupolvelle

Hallitus esittää eduskunnalle digitaalisen henkilöllisyystodistuksen ottamista käyttöön ensi vuonna. Kehitys johtaa kohti eurooppalaista digitaalista lompakkoa.

Digi- ja väestötietovirasto kehittää uutta mobiilisovellusta, jolla digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää. Sovelluksen voi ladata puhelimeen maksutta sovelluskaupasta, kunhan käyttäjällä on suomalainen passi tai henkilökortti..

Valtion tarjoaman kännykkäsovelluksen tarkoituksena on mahdollistaa digipalveluissa asiointi kaikille riippumatta asiakassuhteesta pankkiin tai teleoperaattoriin. Digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää asioinnissa kasvokkain ja verkossa.

Digitaalisen henkilöllisyyden sovellus ja sen tarkastussovellus ovat jo olleet kansalaisjärjestöjen edustajien ja eri organisaatioiden testikäytössä, jotta lastentaudeista päästään eroon.

Testaajien kehitysehdotukset ovat olleet perusteltuja ja rakentavia. Hienoa on varsinkin se, että ikääntyneiden tarpeita on kuultu ja parannuksia on siltä pohjalta tehty.

Avoimen kehitystyön tavoitteena on mobiilisovellus, joka on käyttäjälle yksinkertainen ja helppo käyttää. Riskejä lisää se, että samalla sovellukselta odotetaan monia ominaisuuksia.

Hankkeen on määrä tehdä henkilötietojen osoittamisesta entistä turvallisempaa, joustavampaa ja yhdenvertaisempaa. Aikataulu on ripeä ja siten haasteet käyttöönotossa ovat kovat, kun asiakaskuntana on koko kansa sekä yritykset ja organisaatiot, jotka joutuvat tarkastamaan asiakkaidensa henkilöllisyyden tai iän.

Hanke on herättänyt kansalaisissa pelkoja siitä, että mobiilisovellus voi johtaa ihmisten seuraamiseen ja valvomiseen. Uudistuksen pyhänä tavoitteena on päinvastoin parantaa omien tietojen hallintaa.

Huolta on noussut myös digitaidottomien syrjäytymisen kiihtymisestä. Henkilöille, jotka eivät voi tai halua käyttää mobiilisovellusta, kehitetään erillinen tunnuslukulaite sähköiseen tunnistautumiseen. Tälle ei voi ennustaa suurta kysyntää.

Digihenkkari ei sentään korvaa nykyisiä henkilöllisyystapoja tai -todistuksia eikä varsinkaan passia, jotka säilyvät käytössä.

Nykykansalaisille, jotka elävät käsi kiinni kännykässä, digihenkkari on luonteva kehitysaskel kohti lompakotonta tulevaisuutta.