Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhan ja uuden maailman surujuhla

Lontoon historiallinen katedraali, Westminster Abbey oli maanantaina ainutlaatuisella tavalla huomion keskipisteessä. Oli aika jättää hyvästit meidän aikamme kiistatta vaikuttavimmalle hallitsijalle, kuningatar Elisabet II:lle.

Monta myrskyä kokenut kuningashuone, Britannia, kansainyhteisö, Eurooppa kuin myös melkein koko muu maailma olivat yhden tilaisuuden verran yhtä.

Tasavaltaisesta Suomesta katsottuna kuningashuone edustaa vanhaa ja etäiseen historiaan kuuluvaa maailmaa. Kriisistä kriisin kulkeva maailma tarvitsee kuitenkin juuri nyt rakastetun kuningattaren hautajaisten kaltaisia yhdistäviä tilaisuuksia.

Tuskin kukaan ansioituneinkaan valtiojohtaja tulee koskaan saamaan osakseen läheskään vastaavaa kunnioitusta.

Vanha ja uusi kohtaavat harvoin sopuisasti. Nyt siltä on ainakin päälle päin näyttänyt, kun kuningashuoneet eivät enää pitkään aikaan ole sekaantuneet poliittiseen vallankäyttöön. Demokratia toimii omalla tavallaan Britanniassakin.

Muodollista ja seremoniaalista valtaa kuninkaallisilta ei ole kuitenkaan koskaan lopullisesti viety.

Hallitsijan velvollisuuksien täyttämisen on sanottu olleen aina kuningatar Elisabet II:lle ehdottomana ykkösenä. Sen voi arvioida suojanneen monarkiaa niin hyvin kuin se on ollut mahdollista. Kuningas Charles III voi vain jatkaa siitä omana aikanaan, mitä uusi maailma kuninkaan eteen tuokin.

Maanantain tilaisuus oli symbolisesti vertaansa vailla. Tavattoman laajojen turvatoimien katedraalin saattelemista noin 2000 vieraasta neljännes oli valtiojohtajia tai muita maidensa edustajia.

Kaikki eivät olleet tilaisuuteen tervetulleita. Venäjän lisäksi joukosta olivat poissa Valko-Venäjän, Syyrian ja muun muassa Myanmarin johtajat. Maita yhdistävä tekijä on ihmisoikeuksien polkeminen.

Politiikka, varsinkaan Venäjän parhaillaan itsenäistä Ukrainaa vastaan harrastama häikäilemätön sotapolitiikka ei voinut jäädä sivuun. Sota on sittenkin ihmiskunnan suruista suurin. Kiinalla oli edustajansa mukana, mitä voi perustellusti kritisoida.

Maailma on jakaantunut paitsi akuutin, keskellä Eurooppaa käytävän sodan takia, mutta monin muin tavoin. Ongelmat ovat kansallisia ja kansainvälisisiä ja koskevat kipeästi myös Britanniaa.

Britanniassa kaikki muu sai kuitenkin nyt väistyä hautajaisten tieltä jo paljon ennen maanantaita, jolloin Lontooseen kerääntyi arvioiden mukaan ainakin miljoona ihmistä ja liikennekaaoksen välttäminen näytti mahdottomalta. Kilometrien virta kuningattaren arkun äärelle puhui puolestaan. Aikakausi on päättynyt.