Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Evon kansallispuisto ohitti etsikkoaikansa – Juuri näin maakunnallisesti tärkeää hanketta ei pitäisi ajaa

Epäluulojen takana on vanhakantainen luonnonsuojelun ja yksityisomistuksen ristiriita.

Evon tiedekansallispuisto oli loistava idea, jossa yhdistyivät metsäluonnon suojelu ja alueen tutkimusperinne. Siitä vaan!

Ajoitus oli loistava: koronan aikana luonto oli ja on edelleen avoinna kaikille.

Viime viikolla ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) vahvisti, ettei tiedekansallispuisto toteudu Sanna Marinin (sd.) hallituksen kaudella, vaan asia siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Se on erittäin valitettavaa. Evon kansallispuisto on mitä ilmeisimmin ohittanut etsikkoaikansa.

Tiedekansallispuisto kaatui lopulta poliittisiin linjaeroihin. Vastalaidoilla olivat hallituspuolueet vihreät ja keskusta, eli hanke politisoitui pilalle.

Vihreillä on ympäristömisteripuolueena ollut erittäin vahva asema asiassa. Seuraavaksi puolue on kuitenkin jopa todennäköisemmin oppositiossa kuin hallituksessa.

Kansallispuistotyöryhmän puheenjohtaja Atte Korhola toivoo vahvasti ennakoiden (HäSa 20.9.), että kokoomus ottaisi kansallispuiston tulevaan hallitusohjelmaan. Sitä ennen on kuitenkin pidettävä ensi kevään eduskuntavaalit.

Idea esiteltiin alkuaan kantahämäläisille täysin väärästä suunnasta: ylhäältä päin, eikä sen taakse saatu tarvittavan laajaa luottamusta, vaikka eri intressiryhmien edustajia kutsuttiinkin lopulta näennäisen avoimesti hankkeen valmisteluun. Peli oli silloin jo menetetty.

Ministeri Ohisalon mukaan “tämä on hanke, jota paikalliset ovat ajaneet jo pitkään” (HäSa 17.9.). Ketkä paikalliset?

Kansallispuistoa on ajanut pitkään valistunut joukko hämäläisiä luonnonsuojeluaktiiveja, mutta mitään laajaa liikettä hankkeen taakse ei ole koskaan syntynyt. Sellainen olisi tarvittu. Hämeenlinnan kaupungin kanta kansallispuistoon oli myönteinen, mutta myötävaikutus sen toteutumiseksi vaisua.

Helsingin yliopiston rooli ja tiedekansallispuiston todellinen sisältö ovat jääneet alusta asti epäselviksi.

Epäluulojen takana on vanhakantainen luonnonsuojelun ja yksityisomistuksen ristiriita. Juurevia asenteita ei muuteta ainakaan ympäristöjärjestö Greenpeacen nimen esilläololla.

Lopullinen niitti kansallispuistolle oli lähinnä keskustalaisena vastavetona noussut pyrkimys Evon kehittämiseen valtion retkeilyalueena. Sen takana ei ollut muuta kuin pyrkimys kansallispuistohankkeen torppaamiseen.

Juuri näin tärkeää hanketta ei pitäisi ajaa. Evon kansallispuisto olisi todellakin Hämeenlinnan seudulle iso mahdollisuus.

Muualla maassa kilpaillaan kansallispuistoista ja sellaisen saamista pidetään lottovoittona.