Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko Hätilän kirkko kirkko? – Seurakuntasalillakin voi olla kirkon luonne

Valmistuiko Hätilään vuonna 1956 kirkko vai seurakuntatalo?

Kysymys on olennainen rakennuksen tulevaisuudesta keskusteltaessa, koska kirkkolaki kohtelee kirkkoja ja tavallisia seurakuntataloja eri tavoin.

1950-luvulla nuorisokulttuurin synty vauhditti seurakuntatalojen rakentamisintoa eri puolilla Suomea. Taloja ajateltiin tarvittavan erityisesti lapsi- ja nuorisotyön tarpeisiin.

Hämeenlinnassa seurakunnalla oli entuudestaan tontti Rauhankadulla, joten siihen oli luontevaa suunnitella keskikaupungin seurakuntatalo.

Hätilästä kirkkohallintokunta osti tontin vuonna 1952, ja kirkkovaltuusto perusti toimikunnan laatimaan suunnitelmat Hätilän-Sairion seurakuntatalon rakentamiseksi.

Suunnitteluvaiheessa ajateltiin, että tontille rakennettaisiin sekä kirkko että seurakuntatalo erillisinä rakennuksina. Pöytäkirjaan merkittiin: ”Pitkällä tähtäimellä siihen on suunniteltava todellinen, paikan arvon mukainen kirkko. Kipein tarve on kuitenkin saada sinne arkisemman seurakuntatyön keskus.”

Päättäjiä viehätti pääkaupunkiseudulla vaikuttanut pikkukirkko-liike, jonka vaikutus näkyy muun muassa Käpylässä.

Suunnittelukilpailu paljasti, ettei kirkko tulisi mahtumaan samalle tontille, joten erillinen kirkkorakennus jätettiin pois suunnitelmista. Rakennustoimikunta sai ohjeen, että seurakuntasalin tulisi saada pikkukirkon luonne. Kirkkovaltuusto totesi, että seurakuntasalia tullaan ehkä kauankin käyttämään kirkkona, mikä saattaa vaikuttaa sen arkkitehtoniseen ratkaisuun.

Talon vihkiäisjuhla koitti elokuussa 1956.

Kotikirkko-lehti kirjoitti, että piispa E. Gulin vihki ”Hätilän kirkon ja seurakuntatalon pyhään tarkoitukseen”.

Asian monimutkaisuuden tiivistää hyvin rakennustoimikunnan puheenjohtajana toiminut Timo Mäki. Hän kirjoitti Kotikirkko-lehdessä 1956: ”Allekirjoittaneelle ei tullut vihkiäisjuhlankaan perusteella selväksi, onko sali kirkko vai ei.”

Mikko Hieta

hiippakuntavaltuutettu, Hämeenlinna