Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Sydämellä suunniteltu rakennus on nyt kuin yksinäinen ja unohdettu vanhus – Mikä tekee kirkosta kirkon?

Kuin kuka tahansa yksinäinen, elämän ulkopuolelle unohdettu vanhus seisoo Hätilän kirkko rakennuspaikallaan. Kirkon kellotornia ympäröivään lippusiimaan kiinnitetyssä lappusessa varoitetaan tulemasta lähelle.

Olen asunut kirkon naapurustossa vuodesta 1996. Ennen kellot soivat lauantai-iltaisin kutsuen pyhän viettoon ja sunnuntaisin jumalanpalvelukseen ja pyhäkouluun.

Tuomelan Martat, partiolaiset, lennokkikerho, iltapäiväkerhot, vanhusten kerho ja mitä niitä olikaan kokoontuivat alakerran kerhohuoneissa.

Kirkkokuoro ja monet lapsikuorot olivat valinneet kirkon harjoituspaikakseen. Ehkä siksi, että kirkkosali on akustisesti kaupunkimme parhaita.

Keittiö uusittiin juuri ennen sulkemista

Kirkkosalin yhteyteen rakennettu keittiö uusittiin viimeisen päälle toimivaksi juuri ennen kirkon yllättävää sulkemista. Kahvilaan saa väliseiniä avaamalla mahtumaan suurenkin juhlaväen.

Kirkossa vietettiin konsertteja, taidenäyttelyitä, seuroja, syntymäpäiviä ja perhejuhlia. Tuomelan koululaisilla oli tapana kokoontua joulu- ja keväthartauteen. Hätilän kirkko toimi kaiken ikäisten matalan kynnyksen kyläkirkkona.

Hätilän kirkon suunnittelukilpailu päätyi siihen, ettei mitään piirustusta toteuteta sellaisenaan. Kaupunginarkkitehti Mika Ernoa pyydettiin karsimaan suunnitelmastaan kaikki ylimääräinen.

Arkkitehti Erno piirsi kirkon, joka kunnioittaa perinteitä mutta elää vahvasti ajan hengessä mukana.

Sydämellä suunniteltu kirkkorakennus

Arkkitehti Erno kertoi kunnioittavansa kauneimpana maailmalla näkemistään kirkoista 1300-luvulla rakennettua Sienan katedraalia. Hän tahtoi siirtää muistonsa katedraalin raitaisista tiiliseinistä esteettisenä yksityiskohdasta sydämellään suunnittelemaansa kirkkorakennukseen.

Kirkko on paikka, jossa seurakunnalle jaetaan Sanaa ja sakramentteja. Hätilän kirkon alttaritauluna on jäljennös Leonardon Viimeisestä ehtoollisesta. Alttarin eteen ehtoolliselle polvistuja kokee aterioivansa samassa pöydässä oppilaidensa ympäröimän Kristuksen kanssa.

Hätilän kirkko on kirkko ja seurakuntakoti. Ellei se olisi kirkko, siellä vietetyt toimitukset olisivat pelkkää näytelmää.

Maija Paavilainen

Hämeenlinna