Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Siltaisku sai sotarikollisen raivoihinsa – Kun Venäjä ei pärjää taisteluissa, se murhaa siviilejä

Kuka on maailman tunnetuin sotarikollinen? Oikea vastaus ei ole Hitler, Stalin tai Saddam Hussein, jotka kaikki ovat aikoja sitten jo painuneet historian hämärään.

Kuorma-autosaattue ylitti juhlallisin menoin vuoden 2018 toukokuussa Venäjän ja Krimin niemimaan yhdistävän sillan. Etsitty henkilö ajoi oranssia kärkiautoa.

Isku Kertshinsalmen siltaa vastaan jäi hieman puolitiehen, mutta oli silti erinomaisen onnistunut. Se oli ajoitettu Putinin syntymäpäiväviikonloppuun, mikä alleviivasi iskun nöyryyttävyyttä.

Stalin ei saanut syntymäpäiväkseen talvisodan voitonparaatia Ouluun. Ei saanut myöskään Putin omassa hyökkäyssodassaan Kiovaan vuonna 2022. Sitä vastoin hän jatkaa siviilien murhaamista ennen ja jälkeen syntymäpäivänsä.

Putin nimittää siltaiskua terroriteoksi, mutta syyllistyy itse varsinaisiin sotarikoksiin. Kun venäläiset eivät pärjää taisteluissa, he murhaavat siviilejä.

Siltaisku on luja lyönti nurkkaan ajetun diktaattorin vahakasvoihin. Kansainvälisissä arvioissa sen on ennakoitu jopa pudottavan ydinaseiden käyttökynnystä. Välittömästi ainoa vaikutus on kuitenkin tuntunut Kiovassa, johon sataa ohjuksia samoin kuin moniin muihinkin kaupunkeihin.

Sota ratkeaa rintamataisteluissa, joissa aloite on ollut jo jonkin aikaa ukrainalaisilla. Maanantaina hyökkäysten kerrottiin olevan pysähdyksissä, mikä ei ole yllättävää. Voimavaroja syövä hyökkäys ei voi jatkua loputtomiin, jotta menestys voi jatkua. Lisäksi Ukraina kaipaa kaiken aikaa täydennyksiä.

Tasapainoilu läntisen aseavun antamisessa ei voi jatkua loputtomiin. Jos Ukrainalla olisi riittävän pitkän kantaman ohjuksia, Kertshinsalmen silta olisi jo tuhottu ja Putin nykyistäkin syvemmällä polvillaan.

Putin ilmoitti sillan rakentamisesta välittömästi Krimin kaappauksen jälkeen vuonna 2014. Sen piti vahvistaa niemimaan liittäminen Venäjään. Unohtui vain yksi yksityiskohta: laittomuutta ei voi vahvistaa toisella laittomuudella. Krimin kaappaus onnistui, koska kukaan ei nähnyt tarpeelliseksi puuttua siihen. Ukraina vastalauseineen jäi yksin. Nyt lännen pitää korjata laiminlyöntinsä.

Ihmiskunnan sivistyneille osille olisi onneksi, jos Vladimir Putin saateltaisiin välittömästi Haagin kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen. Koko Venäjän nykyjohtoa ei saatane vastuuseen. Putin on kuitenkin saatava, niin maailma voi taas hengittää.