Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Maltti on valttia säteilyvaaraan varautumisessa – Järjenkäyttö on sallittua, jotta kaikkea jodia ei hamstrata

Tshernobylin katastrofi vuonna 1986 entisessä Neuvostoliitossa ja nykyisessä Ukrainassa toi säteilyvaaran uudella tavalla suomalaiseen elämänmenoon.

Sitä ennen oli jo vuosikymmeniä puhuttu ydinsodan uhkasta, mutta vasta neuvostoaikaisen ydinteknologian turvattomuus toi varautumisen arvoonsa – joditabletitkin, vaikka ne eivät tärkein keino säteilyltä suojautumisessa olekaan.

Joditabletit myytiin loppuun monista suomalaisista apkeekeista hetimiten viime kevättalvella, kun kerrottiin Venäjän hyökänneen Ukrainaan.

Tiistaina joditablettien kysyntään saatiin taas uusi piikki myös Kanta-Hämeessä, kun sosiaali- ja terveysministeriö julkisti uudet ohjeensa "lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa ja siihen varautumisessa".

Ohjeessa suositellaan omaehtoista varautumista "yli 3-vuotiaille ja enintään 40-vuotiaille aikuisille", mikä tarkoittaa, että joditabletteja on hyvä olla onneksi epätodennäköisen pahan päivän varalle etenkin lapsiperheillä.

Ihminen ei voi laumasieluisuudelleen mitään, mutta järjenkäyttö on silti nyt sallittua. Kannattaa muistaa etenkin se, ettei jodia nykyään suositella yli 40-vuotiaille.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja painottaa Ylen haastattelussa, kuten syytä onkin, ettei Suomeen kohdistu säteilyturvallisuusuhkaa, "eikä varsinkaan Ukrainasta. Suomi on niin kaukana, ettei tänne tule sellaisia radioaktiivisia määriä, joiden takia väestöä tarvitsisi suojata tai varsinkaan ottaa jodia". (Yle 11.10.)

Toppuuttelu on paikallaan. Maltti on valttia kaikessa varautumisessa. Jos jodi myydään ihmisten komeroiden kätköihin, ei sitä ehkä lopulta riitä kenellekään tosipaikassa. Apteekeissa ja varastoissa jodikin säilyy ja on tarvittaessa saatavilla.

Säteilyturvallisuuden uhkakuvat liittyvät ydinasevaltio Venäjän vastuuttomaan toimintaan Ukrainassa. Ydinaseiden käyttöä koskeneet vihjailut ja jopa suoranaiset uhkaukset ovat jatkuneet jo pitkään.

Tshernobyl on edelleen Ukrainassa ankeana muistona menneestä. Venäläisjoukot miehittivät kuolleen kaupungin viime maaliskuussa, onneksi vain väliaikaisesti. Säteilytasot ehtivät nousta, mutta vain alueella liikkuneiden raskaiden venäläisajoneuvojen takia.

Myöhemmin sodan jatkuessa on huolenaiheeksi noussut jättiläismäinen Zaporižžjan ydinlaitos, jonka alueella Venäjä on jatkanut sotatoimiaan ja varastoinut voimalassa jopa ammuksia vastalauseista huolimatta. Putin on jopa asetuksellaan varastanut voimalan Ukrainalta ja sitä suojelee todennäköisesti täydellisiltä laiminlyönneiltä vain sen arvo energiantuottajana.