Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Parempaa investointia ei ole – Tämä on yksi vakavimmista syrjäytymisen muodoista

Asunnottomien yötä vietetään ensi viikolla 17. lokakuuta ja tänä vuonna tulee täyteen 20 vuotta kansalaisliikkeen synnystä. Merkkipäivä ei anna paljoa aihetta juhlaan, sillä edelleen tuhannet ihmiset ovat vailla vakinaista asuntoa. Tilastojen mukaan yli 700 alle 25-vuotiasta nuorta kokee asunnottomuutta.

Ensi vuonna päättyvälle hallituskaudelle otettiin tavoitteeksi asunnottomuuden puolittaminen. Vaikka nuoret olivat asunnottomuuden ennaltaehkäisyssä kohderyhmänä, tavoitteesta ollaan jäämässä heidänkin kohdallaan vain puoleen väliin.

Nuorten asunnottomuuteen ei ole yhtä patenttiratkaisua – sen sijaan on käytettävä laajasti eri keinoja.

Asuntoja kaikille niitä tarvitseville

Ennaltaehkäisevään työhön on turvattava riittävät resurssit ja asunnottomien palveluiden ja asuntojen tulee olla saatavilla kaikille niitä tarvitseville. Kaikissa palveluissa on tärkeää saada monialaista tukea.

Mikäli haluamme kehittää Hämeenlinnan seudulla asumisen palveluita ja asunnottomuuden ennaltaehkäisemistä, tarvitsemme erilaisia keinoja ja yhteistä tavoitteellista tekemistä.

Tämä tarkoittaa välivuokrauksen laajempaa käyttöä useiden vuokranantajien kanssa, vuokranantajien sosiaalista vastuunkantoa, asumisneuvonnan ja -ohjauksen riittävyyteen panostamista, asukkaan mukana siirtyvää asumisen tukea, monipuolista asumista uusille asuinalueille ja myös päihdeongelmat ymmärtävää asumista riittävällä tuella.

Toritapahtuma Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa nuorille tarjotaan apua asumiseen liittyvissä asioissa esimerkiksi Ohjaamolla, NAL Hämeenlinnan seutu ry:ssä, Hämeenlinnan Asunnot Oy:n asumisneuvonnassa sekä KELAn ja sosiaalityön palveluissa.

Nuoren moninaisiin ja erityisiin tuen tarpeisiin vastaavat A-klinikka Oy, Hämeenlinnan kaupungin asiakasohjausyksikkö, Vikto ry. Hämeenlinnan Asunnottomien yö -tapahtuma kerää jälleen laajasti paikallista verkostoa yhteisen asian äärelle toritapahtumassa maanantaina 17.10.2022 kello 16 alkaen.

Yksi syrjäytymisen vakavimmista muodoista

Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyä ja poistamista parempaa investointia ei ole. Nuorelle asunnottomuus on yksi syrjäytymisen vakavimmista muodoista ja sen kustannukset ovat kalliita maksettavaksi yksilölle ja yhteiskunnalle.

Itsenäistä elämää on mahdotonta rakentaa ilman omaa kotia ja vailla vakinaista asumista syrjäytyminen on vain ajan kysymys. Nuoret ja kooltaan pienet ikäluokat tulevat kantamaan valtavan vastuun tulevaisuuden hyvinvoinnista. Nuorten hyvinvointi on meidän kaikkien asia.

Jaakko Vesterberg

toiminnanjohtaja

NAL Hämeenlinnan seutu ry