Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Eläkejärjestelmän taitettu indeksi palkitsee, mutta tulevaisuus koettelee eläkevarojen tuottoa

Eläkejärjestelmämme on herättänyt viime vuosikymmeninä paljon yhteiskunnallista keskustelua ja kädenvääntöä. Uudistuksia on toteutettu ja murehdittu, kun huolena on, riittävätkö eläkkeet jatkossa.

Eläkkeistä kuuluu nyt sekä poikkeuksellisen hyvää että uhkaavan huonoa.

Eläketurvakeskus ETK vahvistaa, että eläkkeiden pitkän aikavälin rahoitusnäkymät ovat parantuneet merkittävästi – kiitos kuuluu viime vuosien hyville sijoitustuotoille. Vain tämä vuonna eläkevarojen sijoitustuotot ovat luisuneet samaa alamäkeä osakekurssien kanssa.

Paineet yksityisen sektorin työeläkemaksun korottamiseen ovat pienentyneet. Eläketurvakeskus arvioi, että TyEL-maksu voidaan pitää alle 25 prosentissa sentään 2050-luvulle asti.

Hyvät sijoitustuotot eivät kuitenkaan poista eläkejärjestelmämme huojuvaa perustaa, jota alhainen syntyvyys kalvaa.

Varmaa on nykypäivänä vain epävarmuus tulevasta.

Jos syntyvyys pysyy matalana, aina vain suurempi osuus nousevista eläkemenoista on katettava eläkevarojen tuotoilla. Jos eläkevarojen tuotot hiipuvat, eläkemaksuja on pakko korottaa. Tuolloin työntekijöiden ostovoima leikkautuu.

Varmaa on nykypäivänä vain epävarmuus tulevasta.

Eläkeläisille hyvä tieto on lähivuosien eläkkeiden ostovoiman kasvu, joka on seurausta korkeasta inflaatiosta ja parjatusta taitetusta indeksistä.

Keskieläkkeet näyttävät kehittyvän ansiotasoa paremmin, koska työeläkeindeksi painottaa 80-prosenttisesti hintojen muutosta.

Työeläkkeisiin tulee tammikuussa poikkeuksellisesti noin seitsemän prosentin korotus. Matalan inflaation aikana eläkkeiden korotukset ovat jääneet perin olemattomiksi.

Sukkelan eläkematematiikan ansiosta niiden, joiden eläkeikä täyttyy nyt viimeistään marraskuussa, kannattaa jäädä eläkkeelle vielä tämän vuoden puolella, jotta saa paremman eläkkeen tai sitten jatkaa työelämässä useamman kuukauden pitempään.

Eläkkeelle jäävän tapauksessa palkkakerroin painottaa 80-prosenttisesti palkansaajien ansiotason muutosta, kun hintatason osuus on 20 prosenttia.

Suomalainen eläkejärjestelmä on osoittanut tähän mennessä toimivuutensa, mutta sitä pitää koko ajan kehittää.

Eläkejärjestelmälle korkea inflaatio on pitemmän päälle myrkkyä, sillä maksettavat eläkkeet pitää tuottojen ohella rahoittaa työtätekevien palkasta. Ja heidän määränsä on laskussa.