Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kokoomuksen johtoasema on jo Orpolle taakka – Puolueen puheenjohtaja ei saa vaikuttaa neuvottomalta nössöltä

Poliitikkojen perusammattitaitoon kuuluu vakuuttava esiintyminen. Joskus on parasta olla ihan hiljaa ja antaa asioiden tapahtua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on eduskuntavaalien lähestyessä sellaisessa tilanteessa. Hän sortui jonkinmoiseen virhearvioon, ei jäädessään syyskuisessa tv-keskustelussa alakynteen Sanna Marinin (sd.) ja Annika Saarikon (kesk.) kanssa käymässään keskustelussa, vaan selittäessään Suomen Kuvalehden haastattelussa "jääneensä kiljumisen alle". Niin ei voi sanoa, ei ainakaan ilman, että tekee itsestään puoluejohtajan, joka jää surkeana ilman suunvuoroa, koska ei pysty sellaista ottamaan.

Orpo on pahoitellut haastattelun ilmestymisen jälkeen sanavalintaansa, mutta sekin kääntyy itseään vastaan.

Television keskusteluohjelmia tulee ja menee. Kovin moni ei enää olisi syyskuista keskustelua edes muistanut, mutta nyt myös keskustelun ei-niin-Orpoa-mairitteleva sisältö tulee uudelleen esille.

Kokoomuksen puheenjohtaja ei pystynyt luettelemaan kovinkaan uskottavia säästökohteita valtiontalouden tasapainottamiseksi. Siihen johtavan oppositiopuolueen puheenjohtajan pitää kyetä kaikissa olosuhteissa. Sekin pitää uskaltaa sanoa ääneen, jos suomalaisten sosiaalietuuksia on tarkasteltava, ja myös ilman pelkoa, että siitä joku kokoomusta ehkä äänestävä saattaa pahastua.

Sivistyneeseen keskustellun ei kuulu Orpon mainitsema "kiljuminen", mutta siitä ei silti ole soveliasta syyttää vastapuolta – sukupuolesta riippumatta. Orpohan tuli samalla sukupuolitteneeksi asian ja vieläpä aika kliseisesti. Se jos mikä on bensaa liekkeihin.

Orpon pahoittelu on sukua hänen edeltäjänsä Alexander Stubbin katastrofaaliselle "sori siitä" -anteeksipyynnölle.

Siinä Orpo on Suomen Kuvalehden haastattelussa oikeassa, että hallituspuolueet ovat hermostuneita kokoomuksen pitkään jatkuneesta ykkössijasta mielipidemittauksissa. Hyökkäysasetelmissa ovatkin demarit ja keskusta, eivät kokoomus ja perussuomalaiset.

Johtoasema voi olla Orpolle jopa taakka, koska hän on enemmän tikun nokassa kuin kaikki puheenjohtajat yhteensä, jos Sanna Marinia ei lasketa.

Kokoomuksen linja kovaan keskiöön nousseessa turvallisuuspolitiikassa on ollut johdonmukainen ja edellä aikaansa. Sen vipuvarsi ei kuitenkaan enää välttämättä riitä.

Koko puolueen tarjoaman paketin pitää olla uskottava. Pakettia kasassa pitävä voima on puheenjohtaja. Hän ei saa vaikuttaa neuvottomalta nössöltä senkään edessä, että monet suomalaiset ovat vaalien lähestyessä taloudellisesti tiukoilla.