Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Asunnottomuuden poistaminen vaatii yhteiskunnalta laaja-alaista yhteistyötä ja tukitoimia

Asunnottomien yötä vietetään taas tänään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Tilaisuuksia on ympäri Suomen, myös Forssassa ja Hämeenlinnassa, mutta juhlaan ei ole syytä.

Asunnottomien määrä on ollut laskusuunnassa, mutta huolestuttavaa on nuorten asunnottomien nopeasti heikentynyt tilanne pääkaupunkiseudulla.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tilastot kertovat, että Suomessa oli yksineläviä asunnottomia viime vuonna yli 3900, joista vajaa viidennes oli alle 25-vuotiaita.

Asunnottomista valtaosa majoittuu tuttaviensa tai sukulaistensa luona.

Kaikki kotoaan lähteneet asunnottomat nuoret eivät edes näy tilastoissa.

Tarvitaan siis huokeita vuokra-asuntoja.

Nuorten asunnottomien tavoittamiseksi ja auttamiseksi on lisättävä ennaltaehkäisevää työtä, etsivää nuorisotyötä ja tiiviimpää yhteistyötä ongelman parissa toimivien kesken.

Ongelmiin pitäisi voida puuttua heti asunnottomuuden uhatessa.

Asunnottomien vaarana ovat päihteet lieveilmiöineen. Asunnottomuuden syinä ovat ennen kaikkea taloudelliset ongelmat ja huokeiden vuokra-asuntojen puute. Asunnottomuuden voivat laukaista vähävaraisuuden ohella erilaiset elämänhallinnan vaikeudet ja yllättävät muutokset elämäntilanteessa.

Nykyinen elinkustannusten nousu uhkaa lisätä asunnottomien määrää, sillä vähävaraisilla ei ole taloudellista puskuria selviytyä arjen menojen kallistumisesta.

Asunnottomuuden kehitykseen vaikuttaa suuresti se, millaista tukea yhteiskunta tarjoaa asunnottomille ja asunnottomuusuhan alaisille. Asunto ensin -mallin mukaan asunnon hankkiminen on järkevästi etusijalla muihin asunnottomuuden tukitoimiin nähden. Tarvitaan huokeita vuokra-asuntoja.

Asunnottomuus haastaa hyvinvointialueiden ja kuntien välisen vastuujaon ja yhteistyön. Hyvinvointialue voi vähentää asunnottomuutta parantamalla mielenterveys- ja päihdepalveluiden saatavuutta. Kuntien vastuulla on silti edelleen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Kunnilla on lisäksi tärkeä roolinsa niin kaavoituksessa kuin asuntopolitiikassakin.

Asunnottomuuden ehkäiseminen vaatii pitkäjänteistä työtä.

Nykyisen hallituksen ohjelmassa on kaunis kirjaus, että asunnottomuus pitäisi saada poistettua Suomesta vuoteen 2027 mennessä. Tavoite ei lähesty ilman yhteiskunnan varoja, vuokra-asuntoja ja monialaisia tukitoimia.

Asunnottomuuden hoitaminen on koko yhteiskunnan etu.