Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nyrkkeily näytti tyrmäävän karun puolensa – Mitä järkeä on siinä, kun urheilijat hakkaavat toisiaan päähän?

Ammattilaisnyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestarit kuuluvat urheilumaailman legendoista suurimpiin.

Suomalaiset iskijät eivät ole päässeet lähellekään titteliottelua, jos mukaan ei lueta niinkin kaukaa historiasta kuin 1930-luvulta Gunnar Bärlundia, joka luokiteltiin maailmanmestari Joe Louisin toiseksi haastajaksi.

Ahvenanmaalaiselle Robert Heleniukselle, 38, unelman piti olla jo lähellä, mutta vain piti. Sunnuntaisen dramaattisen tyrmäystappion jälkeen titteli lienee tavoittamattomissa.

Jättiotteluksi mainittu kamppailu New Yorkin Brooklynissa oli ohi jo ennen kuin oli kunnolla alkanutkaan. Aikaisempi maailmamestari, amerikkalainen Deontay Wilder, 36, tyrmäsi Heleniuksen yhdellä oikean käden lyönnillä, jonka voimaa korosti Heleniuksen oma eteenpäin suuntautunut liike.

Urheilija putosi hetkeksi kuin kuollut lehti pois tästä maailmasta. Seuraavaksi onkin jo pohdittu, voiko Helenius enää päästä vastaavaan otteluun näin pikaisen häviön jälkeen. Se on kuitenkin nyt sivuseikka.

Heleniuksen terveydentila on nyt ainoa olennainen asia. Hänen ammattilaisuransa on ollut erittäin menestyksekäs, ja nyt sen voi lopettaa ilman mitään selityksiä.

Nyrkkeily osoitti kaikille kenties karuimman puolensa. Asian ytimen puki ottelun jälkeen tunteikkaiksi sanoiksi Doentay Wilder: "Emme tiedä, palaako Robert ennalleen."

Se sitä vastoin on ollut hyvin tiedossa, että nyrkkeily on kuolemanvaarallista. Suoraan päähän kohdistuvien iskujen seurauksena voi olla joko välitön tai vasta ajan kuluessa ilmi tuleva vammautuminen – ja ääritapauksessa kuolema. Ihmisen aivot ovat herkkä kapistus.

Deontay Wilder oli järkyttynyt ja huolissaan ystävänsä voinnista. Samalla hän kuitenkin pakotti esiin kysymyksen: mitä ensimmäistäkään järkeä on siinä, että urheilijat hakkaavat toisiaan päähän? Väkivalta kaikissa ilmenemismuodoissaan on väärin. Miksi tuo ei koske kaikkea urheilua? Vai onko vaarallisuus vain yksi lajin myyntivalteista?

Nyrkkeily on hienoa ja suurta yleisöä kiehtovaa urheilua ja lisäksi harrastajilleen vapaaehtoista. Niin on, mutta kysymys on ihmiselämistä, myös nuorista sellaisista, ei vain tiensä valinneista ammattilaiskonkareista.

Rahakaan ei voi ratkaista. Ammattilaisnyrkkeilyn huipulla liikkuvat isot rahat. Heleniuksen ottelupalkkiota on luonnehdittu suurimmaksi koskaan suomalaiselle nyrkkeilijälle maksetuista. Nyt palkkion voi käyttää toipumiseen.